Министър Кралев: Комисията за защита от дискриминация отхвърли жалбата на българските паралимпийци към ММС - bulgaria.utre.bg

Министър Кралев: Комисията за защита от дискриминация отхвърли жалбата на българските паралимпийци към ММС

22 юни 2017, 10:44 | bulgariautre.bg
  • Снимка:
    ММС

    Министър Кралев: Комисията за защита от дискриминация отхвърли жалбата на българските паралимпийци към ММС

През есента започва ремонт на Зимния дворец в София

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в блиц контрол в парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта. Депутати от всяка парламентарно представена партия в Комисията имаха възможност да зададат по два въпроса на министъра.
Народният представител от ГЕРБ Стефан Апостолов попита Кралев какви са последствията за българския шахмат след изключването на Българската федерация от Европейския шахматен съюз.
Депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова повдигна въпроса за отношението на държавата към българските спортисти с увреждания.
Относно възникналото през миналото лято напрежение между Министерство на младежта и спорта и българските паралимпийци за размера на премиите от Паралимпийските игри в Рио де Жанейро Красен Кралев съобщи, че техните жалби в Комисията за защита от дискриминация са отхвърлени като неоснователни. Аналогично решение е било взето и през 2013 г. след игрите в Лондон, но тогава то не е станало публично достояние.
„Предвид констатацията на настоящия състав за възстановяване на принципа на равенство в третирането на спортистите, участващи в Паралимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. настъпило с постановление на Министерски съвет № 261/07.10.2016 г., както и липсата на вредоносни последици от това обстоятелство, настоящият състав счита, че не е налице нарушение на чл.4, ал.1 от Закона за защита от дискриминация. Нещо повече, настоящият състав отчита усилията на екипа на Министерски съвет и Министерство на младежта и спорта за подпомагане развитието на спортистите с увреждания като им се предоставят средства за спортно развитие, което е израз на намеренията на ведомството за законосъобразност и на коректност на действията му спрямо лицата с увреждания“, се посочва в мотивите към решението на Комисията.
Министър Кралев бе категоричен, че държавата полага адекватни грижи за спортистите с увреждания. Той даде подробна информация на присъстващите за отпуснатите средства като акцентира върху финансовата помощ за Българската параолимпийска асоциация и за Спортната федерация на глухите. За периода от 2013 до 2017 година ММС е предоставило средства в размер на 3 111 940 лева на Българската параолимпийска асоциация и 2 849 539 лева на Спортната асоциация на глухите в България. По „Програма за развитие на спорта за хора с увреждания” през 2017 г. са одобрени, финансирани и се изпълняват 7 проекта на: Българска параолимпийска асоциация, Спортна федерация на глухите в България, Българска федерация по баскетбол, Българска федерация по канадска борба, Българска федерация по тенис, Българска федерация по конен спорт и Българска федерация спорт за хора със зрителни увреждания.
„За първи път през 2016 г. включихме пет нови федерации, които да работят за хората с увреждания. Сега над 350 души с увреждания ползват средства от Програмата. Преди това половин милион лева годишно са се разпределяли между 12-14 елитни спортисти“, обясни Кралев.
На въпрос на народния представител от БСП Иван Ченчев какъв ресурс предвижда ММС за финансиране на Зимните олимпийски игри Красен Кралев обясни, че на федерациите по ски, кънки и биатлон са отпуснати по 200 000 лева допълнително за подготовка. Министърът представи бюджетите на основните зимни федерации: Биатлон - 1 100 000 лева; Ски - 1 500 000 лева; Кънки - 765 128 лева; Шейни - 82 640 лева.
На въпрос на Весела Лечева от БСП относно развитието на програма „Научи се да плуваш“ Кралев отговори, че тази програма е жизнено важна за населението. По думите му е необходим по-сериозен контрол върху нея, тъй като направените през миналата година проверки са установили, че една част от клубовете са я изпълнявали фиктивно.
„Намеренията ни са да надградим програмата и да засилим контрола върху нея“, обясни министър Кралев.
Той даде предварителен отговор и на зададен от Парламентарната група на БСП парламентарен въпрос за състоянието на Зимния дворец на спорта в София. Спортният министър обясни, че съоръжението е в лошо състояние, но няма опасност нито за трениращите, нито за работещите там, защото инсталацията се поддържа.
„Планираме най-късно през месец септември да започнем ремонт на Зимния дворец. Категорично ще започнем ремонтните дейности още през есента, като графикът е съгласуван с федерацията по кънки“, каза Красен Кралев.
Министърът на младежта и спорта отговори на въпроса на Йордан Йорданов от „Обединени патриоти“ кога Законът за спорта ще влезе за разглеждане в Народното събрание. Кралев заяви, че в момента тече оценка на въздействието, след което трябва да бъде одобрен от Министерски съвет и да влезе в парламента до края на месец юли.
Красен Кралев даде и подробна информация как върви подготовката на България за председателството на Съвета на ЕС в сферата на младежта и спорта. Въпросът беше зададен от председателя на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов от „Обединени патриоти“.

 
    Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Спорт