ДАМТН: 75% от проверените фиджът спинъри на пазара са опасни

Общество

22-06-2017, 10:40

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

ДАМТН започва проверка на фиджет спинърите

За два дни проверки по 87 магазина в страната са инспектирани 212 продукта, от които опасните са 167

75% от проверените от ДАМТН спинъри на българския пазар са или опасни или нямат маркировка, указваща производителя им и сертифицират безопасността им. Данните посочи Мирослав Йотов от агенцията за метрологичен контрол, която от вчера започна проверки по търговската мрежа за опасни детски играчки, предаде бТВ.

"За три месеца агенцията, заедно с митническите власти, са спрели над 50 хил. бройки спинъри да влязат на европейския пазар. Те не са имали знак за съответствие „СЕ” и са били без указан производител", добави още той.

По думите му в момента конфискуваните играчките се изпитват в лаборатория за наличие на живак и олово в боята и лагерите. Според данни на агенцията има продукти с концентрация над три пъти допустимото на опасните метали, които с времето се натрупват в организма.

Друг проблем със спинърите е лесното отделяне на централните кръгови части, които могат да бъдат погълнати от децата. При светещите спинъри пък проблеми има с батериите – те са лесно достъпни и няма указания как се сменят.

От агенцията посочиха още, че от Еврокомисията ни насърчават да не чакаме проблема да излезе наяве, а да работим превантивно и при такива нови продукти да се самосезираме.