Макрон с промени в правителството

Свят

22-06-2017, 10:12

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Френският военен министър подаде оставка

Категорична победа за партията на Макрон

Ключови постове в новия кабинет ще заемат три жени, слабо познати на широката общественост

Френският президент Еманюел Макрон направи промени в правителството, начело на което остава Едуар Филип, съобщават световни медии. Сменените министри са представители на партията Демократично движение, по-известна като МоДем, която бе замесена в скандал.

Новият френски кабинет е съставен от 29 министри, 14 от които са жени. Също три дами са новите лица в правителството.

Флоранс Парли заменя Силви Гулар като министър на въоръжените сили. Тя бе държавен министър за бюджета в социалистическото правителство в периода 2000-2002 г.

Натали Лоазо, директор на френското Национално висше училище по администрация, е новият министър по европейските въпроси. Тя заменя на поста Мариел дьо Сарнез.

Никол Белубе, член на Конституционния съвет, е новият министър на правосъдието на мястото на центристкия съюзник на президента Макрон Франсоа Байру.

И тримата сменени министри са представители на партията Демократично движение. Партията бе замесена в скандал с фиктивно назначаване на сътрудници от нейни депутати в Европейския парламент.

Извън новото френско правителство остава и досегашния министър на териториалното сближаване Ришар Феран. Той е представител на центристката партия на Еманюел Макрон "Република, напред!", бивш социалист и бе ключов сътрудник на френския президент.

Останалите водещи фигури във френското правителство на премиера Едуар Филип, включително министрите на външните работи Жан-Ив Льо Дриан, на икономиката и финансите Брюно Льо Мер и на вътрешните работи Жерар Колон, запазват своите постове.