Борисов: Министрите, които не се борят с бюрокрацията, си отиват

Административната реформа може да се случи до септември

Премиерът Бойко Борисов се закани да уволнява министрите, които не се справят успешно в борбата срещу опашките и тромавата администрация. Това заяви той в ефира на Нова Телевизия. "Който от министрите забележа, че не е прегърнал идеята за премахване на тромавата бюрокрация, си отива", категоричен бе държавният лидер.

Той изрази надежда, че административната реформа може да се случи до септември. И потвърди, че служителите, които отговарят за нея, няма да излизат в отпуск.

"Обадих се на Царя, честитих му лично, да знае, че много го обичам. Като се върна и аз и той като намери време ще мина да го видя", сподели Борисов по темата за 80-годишнината на Симеон II. "Той беше и е изключителен човек и може да се ползва много за България. Ние възнамеряваме да го поканим в един Съвет на старейшините за председателството за Евросъюза, съобщи Борисов и допълни, че там ще участват много известни хора", каза още той.

"Царят още щеше да е премиер или президент или каквото си пожелае, ако не бяха тези царедворци, които сега стояха на опашка да го поздравят", каза премиерът.

Относно поканата на президента Румен Радев към руския му колега Владимир Путин за тържествата на 3 март, Борисов коментира: "Радев може да кани когото си поиска на ниво президент-президент. Ако покани премиер, трябва да ме информира. Обратното - когато аз приемам президенти, му се обаждам и казвам, че ще бъда там".

Премиерът коментира и критиките за надеждността на оградата по българо-турската граница: "Целта на нашето съоръжение е да подпомогне полицаите, жандармерията и армията в случай на голям бежански поток. Сега ще се сложат термокамери. Цялата ограда ще бъде в датчици и ще стане по-надеждна".

По темата за турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, Борисов каза, че единствената им линия на отношения с него, е защитата на границите от мигрантския поток: "Караме се, разправяме се, но тази линия я държим права", каза той. "В сравнение с Турция, България се управлява в спартански условия", допълни премиерът.

Относно оплакването на председателя на ВКС Лозан Панов, че някой умишлено е повредил автомобила му, Борисов заяви, че болтовете на колите могат да се развият сами и че на него самия това му се е случвало.

Борисов коментира и темата с гей парада. Той заяви, че двамата с Томислав Дончев са били поканени на прайда, но той не е бил в България и не знаел дали Дончев е присъствал. "Нямам толкова време, че да отида на прайда", каза още той.

"Не съм сигурен, че има с какво толкова да парадират. Техните права в България не се ограничават, не е нужно да има натрапване на мнение", смята Борисов.

Надявам се административната реформа да се случи до септември. Служителите, които отговарят за нея, няма да излизат в отпуск. Всеки министър има задачата да ми представи до понеделник извод и срок докога ще бъде изпълнена реформата в неговия ресор. Голяма част от публичните регистри са готови и от сряда трябва да започне привеждането им между министерствата, общините и различните звена.

Публикувахте от Бойко Борисов в 21 юни 2017 г.