Гръцки медии: Борисов е "посредник" между Скопие и Атина

Борисов е подкрепил неделимостта на Македония и интеграцията й в НАТО и Европейския съюз

"Скопие и София са близо до подписване на договора за добросъседство", "Заев на посещение в София" са само някои от заглавията в електронните издания на гръцките медии, съобщаващи за посещението на македонска държавна делегация в България, предаде БНТ, позовавайки се на БТА.

Съобщенията са без коментари, освен във в. "Ризоспастис", който посочва, че българското правителство е поело ролята на "търговски пътник" за евроатлантическите интеграции. Според вестника българският премиер Бойко Борисов вчера се поставил в ролята на "посредник" в спора между Атина и Скопие за името на Македония, съобщи агенция МИА.

В другите информации се казва, че Борисов е подкрепил неделимостта на Македония и интеграцията й в НАТО и Европейския съюз, констатирайки, че вътрешнополитическата ситуация в Македония се е стабилизирала.

Гръцките медии цитират изявлението на Борисов, че България ще направи всичко възможно "да работим заедно с приятелска Гърция, за да решим всички проблеми, защото дестабилизацията на Македония означава дестабилизация на нашите граници".

Медиите в Гърция цитират и думите на македонския премиер Зоран Заев, че България е "пръв съсед" и има огромно желание да помогне на Македония в евроатлантическата интеграция и че двете страни ще празнуват заедно Илинден на 2 август, когато ще бъде подписан и договорът за добросъседство.