Цацаров поиска имунитета на двама депутати

Политика

20-06-2017, 13:51

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цацаров: Прекият избор на членове на ВСС е израз на съдебната реформа

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на Димитър Гамишев и Манол Генов

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от ГЕРБ Димитър Гамишев. Това става ясно от съобщение на прокуратурата.
Причината е, че Гамишев е подсъдим заради причиняване смъртта на пешеходец при шофиране с превишена скорост в Благоевградска област. Той обаче е придобил имунитет, след като на последните парламентарните избори беше избран за депутат.
В края на ноември 2014 г., на пътя на излизане от с. Копривлен в посока към с. Парил, Гамишев е блъснал лицето И. Г. Ж. Пешеходецът е вървял по пътното платно, а депутатът се е движил с 68 км/час при позволена скорост от 50 км/час.
Делото е прекратено заради получения имунитет от депутата. Сега главният прокурор Сотир Цацаров иска продължаване на делото.
Сотир Цацаров внесе искане и за снемане имунитета на депутата Манол Генов от "БСП за България" заради купуване на гласове на последните парламентарни избори, съобщиха от прокуратурата.
Според събраните при разследването доказателства, Генов в съучастие с Николай Христев са организирали предлагането на 25 лв. за глас на живущи в Асеновград. Това се е случвало в периода 01.03.2017 г. - 30.03.2017 г., като лицата е трябвало да гласуват в полза на Манол Генов на изборите провели се на 26 март.
Срещу депутата има и доказателства, че е склонил главния архитект на Община Асеновград да разреши строителство в защитената зона на групов паметник на културата "Метошка махала", Асеновград. Ако бъде свален имунитетът на Генов ще му бъде търсена отговорност и по този случай.