Дончев: Днес задачата е как да артикулираме новия смисъл на Европа

Томислав Дончев присъства на церемонията по връчване на наградите "Д-р Илко Ескенази"

Днес задачата е как да артикулираме новия смисъл на Европа, заяви вицепремиерът Томислав Дончев  на церемонията по връчване на  наградите "Д-р Илко Ескенази" днес в Дома на Европа в София.
Той посочи, че Европа има чудесно законодателство и работещи институции, но тя не може да бъде усетена и разбрана. Дончев апелира младите учени и творци да мислят в тази посока. Каква полза от работещи институции и спазването на европейските правила, ако не можем да усетим собствения си смисъл от пребиваването си там, коментира вицепремиерът и посочи, че, ако имаме нужда от цел и посока, то тя е именно тази.
Дончев отбеляза още, че всяко време има своите герои и личности и е лесно от дистанцията на времето да се разбере кой е герой, но е много трудно те да бъдат разпознати днес и сега. А те са между нас, затова всяко усилие да ги намерим, да ги отличим е усилие в правилната посока, допълни той. Вицепремиерът припомни също, че в началото на 90-те години правилните решения не са били очевидни, както и днес не са.
По време на церемонията наградата в областта на правото получи Андриан Славчев за разработката си "Нарушения на правото на ЕС в областта на миграционната политика на Съюза от Република България". Наградата за икономика беше връчена на Свилен Колев за разработката "Ефекти от отрицателния лихвен процент върху свръхрезервите на банките в България".
Наградите се връчват за 13-и път. Мемориалният фонд "Д-р Илко Ескенази" към  Международната фондация "Св. св. Кирил и Методий" е създаден в края на 1994 г. Той има за цел да подпомага професионалното и академично израстване на млади хора в усвояването на правните, икономическите и политическите науки в България.