Експерти: Трябва да подкрепим Македония за членство в НАТО и ЕС

Трябва правителството на Заев да демонстрира, че принципите на демокрация се връщат

Посещението на македонския премиер Зоран Заев трябва да се използва за сближаване на Македония и България, защото това е от полза и за двете страни. Това коментираха в ефира на БНТ директорът на Института за международни отношения Любомир Кючуков и Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност. И двамата експерти смятат, че България трябва да подпомогне Македония за дългата процедура по влизането й НАТО и Европейския съюз.
Вижте целия разговор с Любомир Кючуков и Йордан Божилов в "Денят започва"

"Трябва правителството на Заев наистина да демонстрира, че принципите на демокрация се връщат, че гражданския контрол върху службите за сигурност се възвръща. Че се създава наистина функционираща пазарна икономика. Защото това са критериите, по които Македония ще бъде оценявана за членството си в НАТО и членството си в ЕС и България може да подпомогне и трябва да подпомогне Македония именно в този път", категоричен е Божилов.

Кючуков беше на мнението, че България е държавата, която е максимално заинтересована от отварянето във всички отношения на двете страни една към друга. " България е страната членка на ЕС, България е страната членка на НАТО, България е страната с дълга история, България е страната със сериозна икономика, така че тя има интерес от едно такова отваряне", каза още той.