ЕС и Великобритания оптимисти по преговорите за Brexit

Преговорите приключиха с цитати на Чърчил и Моне

При първия кръг от преговорите за Брекзит беше изработен график за по-нататъшните разговори и основните теми, които предстои да бъдат обсъдени, предадоха информационните агенции. Преговарящите от двете страни изразиха оптимизъм за постигането на разумен компромис.

"Справедливо споразумение е възможно и това е много по-добре от липса на споразумение", заяви Мишел Барние, който оглавява преговорната група на ЕС.

След продължилите седем часа преговори британският министър по Брекзит Дейвид Дейвис обобщи, че между страните има много допирни точки. Първите две теми в дневния ред са правата на гражданите на ЕС във Великобритания и изпълнението на финансовите ангажименти на Лондон към общността, поети по време на членството.

Ще бъде обсъдена и границата между Ирландия и Северна Ирландия. По думите на преговарящите, този въпрос е от особена важност, но е и изключително сложен.

След като бъде постигнат значим напредък по тези три теми - очаква се това да стане към септември, ще се дискутират бъдещите взаимоотношения между Лондон и Брюксел и създаването на зони за свободна търговия. Първоначалното британско предложение беше всички теми да се обсъждат едновременно.

Планира се преговорите да завършат до 31 март 2019 г. Ако това не стане, излизането на Великобритания ще стане без да е подписан двустранен договор и без правна рамка на преходния период.

Наблюдателите посочват, че при такъв вариант последиците за икономиката и гражданите на ЕС и Великобритания ще бъдат непредсказуеми.