ООН: Над 65,6 милиона бежанци и мигранти през 2016 г.

Това е рекордно число за времето, откакто се води такава статистика

Военните конфликти, насилието и преследванията в страни като Сирия и Южен Судан са принудили рекорден брой хора да напуснат домовете си, съобщава Агенцията за бежанците на ООН, цитира БТА. По нейни данни до края на 2016 г. бежанци и мигранти са били 65,5 млн. души.

Това представлява увеличение с около 300 000 души от края на 2015 г., като в сравнение с 2014 г. увеличението е от 6 млн. души, показва годишен доклад на агенцията.

Според нейния ръководител Филипо Гранди актуалният брой е „най-голямата цифра, откакто сме започнали да записваме тези данни“. „Във всеки случай това е неприемлив брой и той говори за нуждата от солидарност и обща цел при предотвратяването и решаването на кризи“, допълни Гранди.

Според доклада 10,3 млн. души от всички бежанци и мигранти са напуснали домовете си само през последната година, включително и 3,4 млн. души, които са напуснали родните си държави. „Това означава, че на всеки три секунди един човек е разселен – по-малко от времето, необходимо за прочитането на това изречение“, посочват от агенцията за бежанците в изявление.

По-голяма част от хората, които са принудени да напуснат дома си, бягат на друго място в собствената си държава и се определят като вътрешно разселени хора. В края на 2016 г. такива са били 40,3 млн. души, което представлява лек спад в сравнение на предходната година, когато са били 40,8 млн. Най-много вътрешно разселени хора има в Сирия, Ирак и Колумбия.

Други 22,5 млн. - половината от които деца, са били регистрирани миналата година като бежанци, което според данните на ООН представлява „най-високите регистрирани някога стойности“. Само шестгодишният сирийския конфликт е изпратил 5,5 млн. души в чужбина, включително и 825 000 души миналата година, което превръща в страната в най-големия източник на бежанци. Заедно с 6,3-те млн. вътрешно разселени сирийци, близо две трети от всички сирийски граждани са били принудени по един или друг начин да напуснат домовете си.

Въпреки това Гранди предупреждава, че сирийската криза, която досега е отнела живота на 320 000 души, „се превръща в забравена криза“. Той също така предупреди и за разрастващата се криза, в която се превръща конфликта в Южен Судан. По думите му това е „най-бързо разрастващата се бежанска и разселническа криза“ в света.

Гражданската война в Южен Судан, която започна през декември 2013 г. отне живота на десетки хиляди души и принуди общо 3,7 млн. души да напуснат домовете си, което е близо една трета от населението на страната.

Според доклада на ООН страната, в която има най-много бежанци за изминалата година както в Европа, така и в целия свят е Турция, където се намират 2,9 млн. бежанци. За Европа на второ място се намира Германия (669 482 души), Франция (304 546 души), Швеция (230 164 души) и Русия (228 990 души).

В световен мащаб след Турция се нареждат Пакистан (1,4 млн. души), Ливан (над 1 млн. души), Иран (близо 1 млн. души) и Уганда, също с около 1 млн. души.