Борисов: Македония има голям съюзник и приятел в лицето на България

Политика

19-06-2017, 18:12

Снимка:

youtube.com/ кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов отмени срещата си с Анатолий Карпов

В България винаги сме твърдяли, че присъединяването към ЕС и НАТО на всички балкански държави е нещо, което ще успокои региона

Македония има действително голям съюзник и приятел в лицето на България. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в първото си интервю пред македонска медия. Пред известния журналист Жана Божиновска за MKD българският премиер заявява, че колегата му Зоран Заев е добре дошъл в София, а от македонския народ по-близък нямаме.

Ние с тревога наблюдаваме това, което се случва в Македония и истински се надявам политическата класа да се вземе в ръце и по демократичен начин да се управлява, така както в целия Европейски съюз, казва Бойко Борисов в интервюто.

Той подчертава, че в България винаги сме твърдяли, че присъединяването към ЕС и НАТО на всички балкански държави е нещо, което ще успокои региона.

"Като страна на Балканите, България има действително голяма нужда от стабилност, спокойствие, инвестиции, свързаност, инфраструктурни проекти, защото сме десетилетия назад. Така че господин Заев е добре дошъл. Това, което ще чуе от нас, е че ние сме готови да подкрепяме, да помагаме, това което ни се поиска", казва Борисов.

Той уточнява, че колкото по-бързо Македония влезе в НАТО, толкова повече това ще гарантира колективната сигурност и е голяма стъпка и предпоставка за членство в ЕС.

"Аз имам принцип - историята да я оставим на историците. Те да спорят, те да се доказват, кое е първо, кое е второ. За нас е важно между София и Скопие, между Скопие и Благоевград. Защото магистралата Струма - София - Солун дава големи възможности да направим инфраструктурни проекти, да има магистрала, да има жп линия и това да кръстоса Балканите във всички посоки. Това гарантира бизнеса, туризма, високи доходи, движение на хора, които да видят всеки един от нас на какъв етап от развитие е. Това е свободата. И остава новото ръководство на Скопие да заяви желание, да седнем, да възложим един проект и да започнем да го работим. В това отношение по-голям приятел Македония от мен няма. Защото аз съм убеден, че пътят води до благоденствие. Като има път, има туризъм, има бизнес, има движение, има инвеститори. За това е изключително важно НАТО, ЕС. Това означава огромна европейска солидарност и вие това трябва да си го дадете като сметка и да го свършите", заключи премиерът.