Мая Манолова: Правата на децата се нарушават всекидневно

Трябва да сме близо до тях, да чуваме техния глас и да им вдъхваме увереност

Правата на децата в България се нарушават всекидневно, а ние и като институции, и като родители, и като общество, сме им големи длъжници. Трябва да сме близо до тях, да чуваме техния глас и да им вдъхваме увереност. Само така ще имаме мислещи, можещи и свободни личности, на които да разчитаме в бъдеще. Има сериозни пропуски в детското законодателство и се надявам, че депутатите най-накрая ще намерят време, за да ги попълнят, каза омбудсманът Мая Манолова на заключителния форум по проекта "Укрепване на капацитета на омбудсмана на Република България за независим мониторинг и популяризиране правата на децата", реализиран в партньорство с УНИЦЕФ-Норвегия и с УНИЦЕФ-България, цитирана от пресслужбата си.
На форума Мая Манолова е отличила първите посланици на омбудсмана сред децата - Ния Атанасова от Силистра, Емилияна Станкова от Перник, училищният омбудсман на ПГПЧЕ "Васил Карагьозов" Ивана Янева и нейната заместничка Ивета Христова от Ямбол. Децата ще имат отговорната задача да популяризират ролята на институцията на омбудсмана като защитник на детските права и интереси.
На конференцията в София е бил представен и видеоклипът на националната кампания на обществения защитник "Нашето дете", в който участват цяло съзвездие от обичани и популярни лица - рапърът Явор Янакиев - "100 кила", фолкпевицата Анелия, актрисите Алекс Сърчаджиева и Яна Маринова, певицата Михаела Филева, Йонислав Йотов-Тото и Лъчезар Евтимов от СкандаУ.
На форума омбудсманът Мая Манолова и Бисер Спиров - директор на българския клон на фондацията "Лумос", основана от авторката на Хари Потър - Джоан Роулинг, са подписали документ за взаимодействие и партньорство за защита на правата и интересите на българските деца.