Свален сирийски самолет покачи напрежението между САЩ и Русия

Американски изтребител свали сирийски боен самолет за първи път от началото на конфликта в страната

Свален самолет на сирийското правителство предизвика ново покачане на напрежението между Русия и САЩ. Американски изтребител свали сирийски боен самолет за първи път от началото на конфликта в страната, а Москва обяви, че с действията си Вашингтон подкрепя "терористи".

Централното командване на САЩ съобщи в декларация, че сирийският бомбардировач Су-22 е свален при "колективна самоотбрана на войски на коалицията и техни партньори" от SDF близо до Табка, на 40 км южно от Ракка.

В отговор Русия обяви, че прекратява взаимодействието със Съединените щати по меморандума за избягване на инциденти в Сирия след свалянето на сирийския бомбардировач Су-22 от оглавяваната от САЩ коалиция вчера, предаде ТАСС.

Решението влиза в сила от днес, обяви руското министерство на отбраната. То призова американското военно командване да проведе внимателно разследване на случая и да представи неговите резултати, както и мерките, които ще предприеме.

Руското министерство на отбраната осъди свалянето на бомбардировача като "нарушаване на международното право и военна агресия срещу (Сирия)", както и като "цинично нарушаване на суверенитета (на тази страна)".

Самолетите и дроновете на оглавяваната от САЩ коалиция, които летят западно от река Ефрат, където руската авиация изпълнява бойни задачи, ще бъдат съпровождани от средства на руската противовъздушна отбрана в Сирия, предупреди военното ведомство на Руската федерация.