Планират изстрелването на BulgariaSat-1 днес

Общество

19-06-2017, 05:59

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

BulgariaSat-1 е първият в историята на страната геостационарен комуникационен сателит

SpaceX планира изстрелване на BulgariaSat-1 от ракетната площадка 39A (LC-39A) в Космическия център Кенеди на НАСА във Флорида. Двучасовият прозорец на изстрелването се отваря днес от 21.10 българско време.

BulgariaSat-1 ще бъде разположен на българската орбитална позиция. BulgariaSat-1 ще осигурява директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони. Сателитът е подходящ за 4G LTE мрежа в 1800 MHz. Освен за телевизионни и комуникационни услуги, BulgariaSat-1 може да се използва при форсмажорни обстоятелства – аварии, в следствие на природни бедствия – земетресения, бури, наводнения, когато наземните мрежи не работят.

След извеждането в космоса, SpaceX отново ще опита контролирано приземяване на първия модул на вече летялата ракета върху автономния кораб-дрон „Of Course I Still Love You“ („Разбира се, че още те обичам“) в Атлантическия океан.

BulgariaSat-1 ще използва доказалия се вече първи модул на Falcon 9, приземен за първи път на 14 януари тази година като по този начин ще бъде вторият в света, възползвал се от тази иновация на SpaceX.