България е с най-много пушещи подрастващи момичета в света

Общество

18-06-2017, 14:12

Снимка:

flickr

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Забраниха пушенето на обществени места в Чехия

Проучването е обхванало само юноши между 13 и 15 година

България е страната с най-много пушещи девойки в света. Това сочи публикувано глобално проучване сред учениците, съобщава здравната емисия на Ройтерс, цитира БТА. Според него около 11 процента от юношите по света на възраст между 13 и 15 години пушат цигари или пури. Изследователите са използвали данни от проучвания сред юноши в 61 страни от периода 2012-2015 година.

От всички страни, цитирани в проучването, най-малко пушат юношите в Шри Ланка (1,7%), а най-много - в Източен Тимор (35%).

Най-малко млади момчета пушат в Таджикистан (2,9%), а най-много - в Източен Тимор (61,4%). България намира място в тази тревожна статистика с броя на пушачките сред девойките. Именно у нас техният брой е най-висок - цели 29%, докато в Таджикистан пушат само 1,6% от момичетата.

Отбелязва се, че проучването е обхванало само юноши между 13 и 15 година, записани като ученици. Тъй като в много страни има значителен брой деца, които не ходят на училище, авторите правят уговорката, че тези данни не могат да дадат напълно точна картина на тютюнопушенето сред юношите там.

Използването на тютюневи изделия е сред водещите причини за предотвратими смъртни случаи и за сериозни заболявания в света, на която се дължат около 6 милиона смъртни случая всяка година, отбелязват изследователите, участвали в проучването на американския Център за контрол и превенция на болестите (ЦКБ). Повечето пушачи "усвояват" този навик именно в юношеските си години.