Екатерина Захариева представи приоритетите във външната ни политика пред дипломатическия корпус

Европейската и евроатлантическа посока на развитие винаги е била ключов интерес за България

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева представи приоритетите в областта на външната политика пред дипломатическия корпус.
„Радвам се да видя всички ви днес. С 90% от вас се познаваме и сме имали възможност да работим заедно в качеството ми на началник на кабинета на президента и на министър на правосъдието. Винаги сме имали открити и приятелски отношения и се надявам да запазим и в бъдеще доброто и ползотворно сътрудничество, което сме изградили през годините, обърна се вицепремиерът Захариева към посланиците, акредитирани у нас.
Европейската и евроатлантическа посока на развитие винаги е била ключов интерес за България. Радвам се, че в това отношение има последователност и приемственост във външната политика, заяви тя.
Вярвам, че в интерес на всички нас е да имаме силна и обединена Европа, която единствена може да даде адекватен отговор на многобройните глобални предизвикателства, пред които сме изправени днес. Ключово в тази посока е запазване на единството на Европейския съюз и задълбочаване на интеграцията между държавите членки, подчерта пред дипломатите вицепремиерът.
Сред важните цели, които правителството си поставя във външната политика в европейски контекст тя открои присъединяването на страната ни към Шенген и Еврозоната.
България гледа с изключителна отговорност към предстоящото първо за страната ни Председателство на Съвета на ЕС и темите, които ще попаднат в неговия фокус - Брекзит, дебатът за бъдещето на Европа, следващата многогодишна финансова рамка, подчерта Захариева. Финализирана е съвместната работа по програмата на Триото и не се съмнявам, че ще успеем да реализираме приоритетите, които сме заложили. България ще участва активно в дебатите за бъдещето на Европа, ще работим за ефективното придвижване на европейския дневен ред и засилването на единството на Съюза.
„Смятам, че е важно решенията за бъдещето на Съюза да се взимат не само на политическо ниво, но и в резултат на широка дискусия с представители на НПО, бизнеса и гражданите. Ключови приоритети остават въпросите за сигурността, устойчивата заетост и борбата с младежката безработица, бъдещето на кохезионната политика, единния европейски пазар”, отбеляза вицепремиерът Захариева.
Страната ни ще положи усилия и в посока намирането на устойчиви общоевропейски решения на проблема с миграцията и осигуряването на пълен контрол върху външните граници на ЕС. Това е важен акцент сред приоритетите на българското правителство както в областта на външната, така и във вътрешната политика на страната ни, подчерта първият ни дипломат. По думите й една от възможностите за трайното решение на проблема с миграцията е  насочване на усилията в посока образование на младежите от определени общности,  както и създаването на възможности за икономическо развитие на страните, от които те произхождат. България е готова да се включи активно със свой принос в започнатите инициативи и да работи за тяхното разширяване, подчерта тя.
В областта на външните отношения фокус в програмата на Българското председателство ще бъде поставен върху Западните Балкани, отбеляза още първият ни дипломат. Като основен приоритет за България, не само рамките на Председателството, вицепремиерът Захариева определи европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани. Това е единствената перспектива за гарантиране на сигурността, стабилността и просперитета на нашия регион и ние сме готови да подкрепим нашите съседи, разбира се в зависимост от индивидуалния напредък на всяка страна, изтъкна Екатерина Захариева.  По думите й европейските лидери трябва да дадат много ясен знак на страните от региона, че тяхната европейска перспектива е важна за всички нас.
За България е важно да продължи задълбочаването на двустранните политически, икономически и културни отношения със страните от Югоизточна Европа чрез насърчаване на секторното партньорство във всички области от взаимен интерес,  участие в различните регионални формати за сътрудничество, както и чрез подкрепа за изграждането на инфраструктурна и енергийна свързаност на региона.  Ще  бъде запазена последователната и активна позиция на България в подкрепа на инициативата „Източно партньорство” - за политическото асоцииране, икономическата интеграция и европейската перспектива на Грузия, Република Молдова и Украйна, както и за финализиране на нови споразумения за всеобхватно и задълбочено партньорство с Армения и Азербайджан. Индивидуално решение на всяка страна е как ще продължи напред, ние не трябва да ги притискаме, а да оказваме необходимата им подкрепа, подчерта Екатерина Захариева.
Отдаваме приоритетно значение на членството си в НАТО и участието си във форматите за сътрудничество в областта на сигурността, утвърждаване на баланса и стабилността в региона на Черно море. Това е част и от националния интерес на България, изтъкна вицепремиерът Захариева. По думите й има консенсус между институциите страната ни да изпълни поетите в Уелс ангажименти за поетапно  увеличаване на разходите за отбрана. За нас е важно също така да работим в посока подобряване на възможностите на българската армия.
Пред дипломатическия корпус Захариева подчерта, че Министерството ще работи и за повишаване на ефективността на българското участие в ООН и в други международни организации, структури и форуми с универсален характер. Работи се и по създаването на нова правна рамка, която да позволи на страната ни да бъде по-активна в тази посока.
Пред представителите на дипломатическия корпус, като външнополитически приоритет вицепремиерът открои и присъединяването на страната ни към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Захариева подчерта, че вече се работи за усъвършенстване и създаване на вътрешен координационен механизъм за реализирането на тази цел.
В областта на двустранните отношения, от първостепенно значение за нас е да запазим изградените устойчиви стратегически партньорства и да работим за задълбочаване на динамичното сътрудничество със страните-партньори от всички региони в области от взаимен интерес,  посочи още Захариева. Вярвам, че външната политика трябва да бъде по-практически ориентирана и затова ще търсим нови възможности за разширяване на търговските и икономическите връзки. Основен приоритет за българското правителство е създаването на устойчива бизнес среда за родните фирми и чуждестранните инвеститори, както и подкрепа за навлизането и укрепването на позициите на българските дружества, стоки и услуги на международните пазари и външната политика може да допринесе много за това, изтъкна първият ни дипломат.
Като основен приоритет Екатерина Захариева определи и грижата и защитата на правата на българските общности в чужбина, развиването и стимулирането на тяхната култура и национално самосъзнание и благодари на представителите на чуждестранните дипломатически мисии за подкрепата в тази насока.
В рамките на работната среща, вицепремиерът Захариева представи и своя екип в МВнР. Тя проведе и дискусия с чуждестранните дипломати по конкретни въпроси както от областта на двустранните отношения, така и от европейския и международен дневен ред.