Бедствието в “Аспарухово”, според Прокуратурата, е вследствие на наводнение, а не на свлачище

Общество

17-06-2017, 13:34

Снимка:

youtube.com/ кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ремонтират покрива на църквата в "Аспарухово" напролет

Анализът, оценката и картографирането на геоложкия риск не включва риска от наводнения, тъй като те не са геоложки процес

Публикуваме отговор от МРРБ до сайта Варна утре:

Във връзка с Ваше запитване, МРРБ прави следните уточнения:

Бедствието в “Аспарухово” е вследствие на наводнение, а не на свлачище. Твърдението, че „Министерството на регионалното развитие и благоустройството не е изпълнило задълженията си за оценка и картографиране на геоложкия риск на територията на община Варна, в това число и на пострадалия кв. „Аспарухово“ е некоретно и невярно.

Анализът, оценката и картографирането на геоложкия риск не включва риска от наводнения, тъй като те не са геоложки процес.

Според Прокуратурата, бедствието, случило се в кв. Аспарухово на 19 юни 2014 година, се дължи на наводнение, предизвикано от падналите в района интензивни валежи, а не е предизвикано от геоложки процеси (за които към посочения момент не са били разработени методика, анализ и оценка на геоложкия риск, но са факт към настоящия момент). Наличието на методика, анализ и оценка на геоложкия риск не би предотвратило риска от наводнения дори и към настоящия момент, тъй като геоложкият риск е неотносим към риска от наводнения и геоложките процеси не могат да предизвикат наводнения.

Наводнението не е свлачищен процес, т.е. то не е събитие с геоложки характер.