МЗХГ работи за пряк достъп на потребителя до качествени български продукти

Министерството е подкрепа за българското производство за създаване на преки връзки между производителите и потребителите

„Екипът на Министерство на земеделието, храните и горите работи за пряк достъп на потребителя до качествени български продукти с ясен произход. По този начин се осигурява подкрепа за развитието на малки стопанства, осъществяващи натурално и биологично производство“. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева при откриването на фермерски пазар в Бургас. Пазарът ще даде възможност на  земеделските производители от областта  да представят  своята разнообразна  продукция. Д-р Василева посочи, че един от основните приоритети на Министерството е подкрепа за българското производство за създаване на преки връзки между производителите и потребителите, скъсяване на веригата за доставки на храни и осигуряване на пазари за продукцията на земеделските производители. Зам.-министър Василева каза още, че фермерските пазари подпомагат съхраняването на кулинарните традиции ипопуляризират продукти, произведени по традиционни рецепти и технологии, а потребителите получават възможност да опитат различни местни специалитети.
„Интересът към инициативата постоянно нараства, като все повече хора подхождат отговорно към произхода и качеството на продуктите, които консумират и искат да си припомнят вкуса на екологичната и чиста храна.  Към момента регулярни фермерски пазари функционират в София и в други големи градове като Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Добрич. Организират се и временни пазари, които също отбелязват висока посещаемост“, допълни д-р Василева.
Традиционно в много европейски градове се организират фермерски пазари, които се радват на голям интерес както като места за покупка на качествени храни и местни специалитети, така и като културна и туристическа атракция.
Инициативата се организира от Областна дирекция „Земеделие“ - Бургас и Община  Бургас под мотото „ Фермерски пазар. Произведено в Бургас“. На над 20 щанда е изложена традиционна бургаска  продукция - плодове, зеленчуци, подправки, билки, млечни продукти, хлебни изделия, мед, вина и др.