Туристи заливат Великобритания заради по-евтиния паунд

През април те са похарчили 2 милиарда паунда

Все повече чуждестранни туристи посещават Великобритания, възползвайки се от спада в стойността на паунда след решението на Великобритания да напусне Европейския съюз миналият юни, пише money.bg.

Според данни от офиса за национална статистика, 3.7 милиона туристи са посетили страната през април тази година. Това показва ръст от 19% спрямо същия месец на 2016-та година.

Екскурзиантите не само са по-многобройни, но и харчат значително повече пари. През април те са похарчили 2 милиарда паунда, което показва 20% увеличение в сравнение със същия период на миналата година.

Важно е да се отбележи обаче, че Великденските празници тази година бяха през април и това е подпомогнало увеличаването на туристите и естествено на приходите от тях.

Данните за тримесечието също показват нарастване на посещенията на Острова. За периода от февруари до април тази година, 8.9 милиона души са пътували до Великобритания, което е с 11% повече от същия период на миналата година.

Според Business Insider, причината за увеличения туристически трафик е по-евтиният паунд.

Данните за курса на паунда две седмици преди Британия да гласува за Брекзит показват, че стойността на лирата досега е паднала с 14% към долара и 10% към еврото.

Това прави пътуванията до Острова много по-евтини за туристите. Например една халба бира, която струва 4.50 лири, преди в евро е била 5.71, а сега е 5.14 евро.