Знатни особи от цял свят дойдоха в София да почетат Симеон Сакскобурготски

Общество

16-06-2017, 19:03

Снимка:

bg-patriarshia.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Симеон Сакскобурготски ще посети Гоце Делчев

Благодарствен молебен бе отслужен тази сутрин в катедралния храм "Свети Александър Невски"

Симеон Сакскобургготски заяви, че е много развълнуван, че е в България и семейството му е заедно с него. На молебена присъстваха и членове на кралските фамилии от цяла Европа.

Неофит - Патриах Български: „По повод Вашата от Бога благословена осемдесета годишнина приемете нашите всесърдечни благопожелания за крепко здраве и сили за още много доброплодни успехи във всички добри начинания, за благото на светата ни Църква и благочестивия ни народ. Сърдечно ви се радваме и отправяме нашите молитви към Бога и занапред да Ви закриля, да благославя трудовете Ви, за да пребъдвате в нелицемерната му любов и радост.

Крал, кралици, принцове и принцеси от цял свят се събраха в катедралния храм. Сред тях - испанската кралица София, гръцкият крал Константин, членове на кралските семейства на Румъния, Албания, Сърбия. Почти цялото семейство на Симеон Сакскобургготски също успя да пристигне у нас и да уважи юбилея му. Пазителят на традицията Борис- княз Търновски, син на починалия престолонаследник Кардам бе заедно с майка си Мириам и брат си Белтран. Сестрата на Сакскобургготски княгиня Мария Луиза каза, че пожеланията, които е отправила още снощи ,ще си останат лични. По повод юбилея, на молебена присъстваха и Царица Маргарита, Княгиня Мария-Луиза, Принц Александър и Принцеса Катарина от Сърбия, Принц Никола от Черна Гора, Принц Лека от Албания със съпругата му- Принцеса Елия.

За бележитата годишнина на Негово Величество у нас са дошли и Осман Салаххадин Османоглу – единственият жив пряк потомък на турските султани Мурад V и Мехмед V. От Испания са тук Кралица София и сестра й Принцеса Ирина.

Австрийската Ерцхерцогиня Елена също уважи юбилея. Тук е и Принц Андреас Сакск-Кобург-Гота, който е доайенът на фамилията. Той пристигна със специален самолет директно от град Кобург, Германия. Сред гостите ще бъде и Принц Тусун от Египет, който е бил съученик на Цар Симеон II в прочутия „Виктория Колидж” в Александрия.

От поканените на юбилея отсъства Княз Карел Шварценберг, който беше външен министър на Чехия. Той е връстник на Царя и негов близък приятел. За съжаление, няма да пристигне, поради факта, че точно на 16 юни в Чехия започват национални тържества по повод 400 години от основаването на династията Шварценберг в Бохемия. Своите извинения вече поднесе и норвежката кралска двойка – Техни Величества Крал Харалд V и Кралица Соня, които през този месец посещават всички провинции в страната по повод общия им 80-годишен юбилей.