ЕС към Тереза Мей: Плати си сметките и се дръж добре и ще има "мек Brexit" - bulgaria.utre.bg

ЕС към Тереза Мей: Плати си сметките и се дръж добре и ще има "мек Brexit"

16 юни 2017, 16:42 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    flickr

Лидерите на ЕС са раздразнени на Мей за заплахите ѝ, че ще излезе от ЕС "без споразумение"

Британският премиер Тереза Мей трябва да се съгласи Великобритания да си изплати задълженията към Европейския съюз и да прекрати заплахите за излизане от Общността без законово споразумение, ако желае преговори за "по-мек Брекзит", за какъвто призовават някои от нейните съюзници. Това изтъкват преговарящи от страна на ЕС, цитирани от "Ройтерс".

Ако Мей и британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис предприемат по-мек тон, след като преговорите най-накрая стартират в Брюксел през следващата седмица, те биха могли да спечелят ценни отстъпки, смятат някои.

Седмица след като Тереза Мей загуби мнозинството си след изборите на 8 юни, които свика с надеждата да засили позициите си в преговорите, някои от нейните съпартийци искат тя да се съсредоточи повече върху ограничаването на щетите за бизнеса и по-малко върху ограничаването на имиграцията и другите отношения с ЕС, когато Великобритания напусне Общността през март 2019 г.

Барние тази седмица призна "чувствителността" в Лондон по темата с предложенията на ЕС, че Великобритания може да му дължи 60 млрд. евро през 2019 г. и каза, че бързото разрешаване на проблема ще помогне на търговското споразумение. "Ние се нуждаем от доверие, за да изградим бъдещите отношения", подчерта Барние.

Лидерите на ЕС, които ще се срещнат с Тереза Мей следващия четвъртък, бяха раздразнени от многократните ѝ заплахи да излезе от ЕС "без споразумение" - дори ако повечето го разглеждат като блъфиране и предизборна стратегия, имайки предвид хаоса, който това би предизвикало. Те са също така притеснени от отказа ѝ да каже, че Великобритания определено ще плати това, което Брюксел нарича "тежка сметка" - някои министри дори подчертаха, че ЕС може да дължи пари на Лондон.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Свят