ЮНЕСКО одобри принципи за защита на творците и културното съдържание в интернет

Свят

16-06-2017, 13:55

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Девет са кандидатурите за генерален директор на ЮНЕСКО

Насоките потвърждават и необходимостта от зачитане правата на човека в цифровата среда

Представители на 144 държави и Европейския съюз одобриха набор от насоки за съвременната култура в цифровата среда, за да помогнат на страните да гарантират на творческите деятели и създатели на съдържание да се възползват напълно и справедливо от потенциала на информационните технологии на етапите на създаване на съдържание, процеса на неговото производство и разпространение.

„Адаптирането на Конвенцията на ЮНЕСКО от 2005 г. към нуждите на съвремието е голям пробив. Тези насоки обезпечават възможността цифровата среда да изпълни всичките си обещания като двигател за приобщаващо и творческо общество“, каза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Текстът на документа за прилагане на Конвенцията в областта на цифровата среда бе одобрен на 15 юни от страните по Конвенцията на ЮНЕСКО за защита и насърчаване на многообразието от форми на културно изразяване по време на заседанието им в централата на ЮНЕСКО.

Насоките разглеждат необходимостта от осигуряване на обществеността на широкообхватно културно съдържание, което не допуска дискриминация на произведенията на културата на основа на произход, език или социални фактори. Насоките потвърждават и необходимостта от зачитане правата на човека в цифровата среда, по-конкретно свободата на изразяване, творческата свобода и равенството между половете.