Вучич предложи хомосексуална жена за премиер

Като политическа ориентация, тя е проевропейски политик

Президентът на Сърбия Александър Вучич даде мандат за съставянето на ново правителство на Ана Бърнабич, предава ТАНЮГ, цитирана от в. „Сега“.

Александър Вучич заяви, че това решение не е било лесно. Според него това не е загуба за СНС (Сръбската прогресивна партия), нито за когото и да било, а идея за намирането на най-доброто решение.

Ана Бърнабич пое поста на служебен министър-председател, след като Александър Вучич бе избран за президент на Сърбия. 41-годишната Ана Бърнабич стана миналия юни първият министър с хомосексуална ориентация на Балканите. Тя беше избрана за министър на публичната администрация и регионалното управление в западната ни съседка.

Вучич добави вчера, че лидерът на Сръбската социалистическа партия (СПС) и външен министър Ивица Дачич „фактически ще води политическата част“ и, че ще има „промени сред министрите, включително едно или две нови министерства“.

Попитан какво му е казала Ана Бърнабич, когато е обявил решението си пред нея, Вучич отговори: „Нямам идея, „благодаря“, предполагам.“

Президентът на Сърбия каза, че е бил уверен от Ана Бърнабич в способността й да формира парламентарно мнозинство за правителството си. Според него тя е „трудолюбива и има професионални, както и лични качества“. Александър Вучич е убеден, че тя ще „покаже уважение към партиите, които очаква да я подкрепят, и ще работи за просперитета на Сърбия.“

Ана Бърнабич ще е първата жена начело на сръбско правителство, както и първият министър-председател с хомосексуални предпочитания.