МВР и синдикатите се договориха за увеличение на заплатите в сектора

Общество

16-06-2017, 09:12

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Радев: Полицаите ще получат по-високи заплати

Договорено бе и осигуряването на ново облекло

Заплатите на служителите в МВР трябва да бъдат увеличени. За това съгласие има както от страна на политическото ръководството на МВР, така и от синдикалните организации към него. Това стана ясно след срещата между двете страни в четвъртък, провела се в сградата на МВР и продължила повече от час и половина.

„Постигнахме договореност, обединихме се около темата, че заплатите на МВР трябва да бъдат увеличени. Предвиждаме на следващото ни заседание, което ще бъде отново извънредно и ще бъде твърде скоро, да поканим министъра на финансите и шефа на комисията по бюджет и финанси в парламента, за да чуем от тях какви са вижданията да можем да разберем какви са възможностите на държавата от кога и с колко биха могли да се увеличат заплатите на служителите от МВР. Ние не сме хората, които могат да направят тези разчети в момента. Но се обединихме около темата и тезата, че такова увеличение е нужно“, заяви зaмecтниĸ-миниcтъpът нa вътpeшнитe paбoти Cтeфaн Бaлaбaнoв.

Исканията на синдикатите включват краткосрочни и дългосрочни мерки. Някои от краткосрочните са за увеличение на основните възнаграждения на служителите в МВР със задна дата от 1-ви февруари 2017 г., а от дългосрочните – обезпечаване на служителите с униформено облекло, повишаване на квалификацията и създаване на допълнителни механизми за осигуряване на финансирането на структурите на пожарната.

„Докато текат нормални преговори, докато има за какво да разговаряме и около какво да стигнем до консенсус, разбира се не можем да говорим за протести. Но в момента, в който някой от синдикатите или всички те решат, че преговорите са се изчерпали като възможност, не може да се стигне до задоволителни и за двете страни решения, законът не само ни позволява, той практически ни принуждава да излезем на протест. Позицията на Синдикалната федерация на служителите в МВР е увеличение на основните заплати между 15 и 20%.“

Третата точка, по която се разбраха синдикати и зам.-министърът, е свързана с изготвянето на нов Закон за МВР. Целта е да не се променят всяка година по няколко члена от него, а да бъде създаден такъв текст, който да не се нуждае от промени в близко бъдеще. Зам.-министър Красимир Ципов е разпоредил структурите на ведомството да подават предложенията си, след което те ще бъдат коментирани и със синдикалните организации.