Ваня Колева: ММС ще работи активно за насърчаване на младежкото предприемачество

За придобиване на специфични компетенции и умения

Министерството на младежта и спорта ще работи активно в подкрепа на младите хора за придобиване на специфични компетенции и умения, свързани с младежкото предприемачество. Това заяви заместник-министър Ваня Колева пред Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта към Народното събрание
Тя подчерта също, че темата за насърчаването на икономическата активност и кариерното развитие на младите хора е залегнала и в стратегическите цели на Националната стратегия за младежта (2012 – 2020) и Националната програма за младежта (2016-2020).
„Националната стратегия за младежта е във втората половина на своето действие, което предполага през 2018 г. да се постави началото на разработване на следващ период на документа, каза още заместник-министър Колева. - Това ще даде възможност да се обърне още по-сериозно внимание на темата за младежкото предприемачество и да се включат политики, които да отговорят на потребностите на младите хора.“
Колева обърна внимание на Комисията, че разпоредбите на Закона за младежта не предвиждат субсидиране или кредитиране на млади предприемачи. Описаните в него видове младежки дейности, обект на националните програми за младежта, са свързани преди всичко с предоставяне на информация и меки мерки за подкрепа на младежите за успешна трудова и житейска реализация.
„Отговорни институции за осъществяване на политики в тази област са Министерствотото на икономиката и Министерството на труда и социалната политика“, подчерта още заместник-министърът.
В тази връзка ММС планира провеждане на заседание на Националния консултативен съвет към министъра на младежна и спорта, в който участват заместник-министрите на ангажираните с провеждането на младежката политика министерства. На заседанието ще се дискутират и предложенията за политики и мерки за насърчаване на млади предприемачи, резултат от проект на Института за икономическа политика.
Заместник-министър Ваня Колева изказа благодарност към Института за икономическа политика и подчерта важността на направените от него предложенията, защото те отразяват мнението и желанието на младите хора да развиват собствен бизнес. Тя предложи политиките и мерките да бъдат предоставени по компетентност на всички заинтересовани държавни институции.
В началото на годината по Националната програма за младежта (2016-2020) беше обявена конкурсна процедура за набиране на проектни предложения. Към срока за кандидатстване 7 април са подадени 22 проекта. В момента те се оценяват и в края на юни ще бъдат обявени резултатите. Проектите са с продължителност 6 месеца и предвиждат обучения, срещи и дискусии, както и други дейности, насочени към придобиване на ключови компетентности за младежко предприемачество, споделяне на добри практики, срещи на млади хора с успели млади предприемачи и насърчаване на предприемаческото мислене.
Ваня Колева изтъкна и активната роля на изградените 36 младежки информационно-консултантски центрове в страната, които предоставят услуги (информационни, консултантски и обучителни) на младите хора в съответния регион.