Георг Георгиев: България не трябва да бъде пропускана от големите енергийни проекти

Радостни сме, че Турция за пореден път ще продължи доброто ни сътрудничество

По един много категоричен начин препотвърдихме добросъседските отношения с Турция и високото ниво на взаимен интерес за добро партньорство и приятелство. Това каза в ефира на БНТ външният заместник-министър Георг Георгиев, коментирайки визитата на Бойко Борисов в Турция. "В хода на визитата са били дадени много сигнали, както и много ангажименти и гаранции са били препотвърдени", добави той.

"Радостни сме, че Турция за пореден път ще продължи доброто ни сътрудничество в сферите на сигурността, енергетиката и икономиката. Те оценяват отношението, което България има към държавата. Неведнъж и Ердоган, и Йълдъръм благодариха на Борисов за начина, по който държавата се отнесе към опита за преврат там. Това са изключителни силни послания, които нашите турски приятели отправят", коментира Георгиев.

Зам.-министърът добави, че България не трябва да бъде пропускана от големите енергийни проекти. "Преговорите текат в различни форуми. Самият председател заяви категорично, че България не трябва да бъде пропускана от големите енергийни проекти, включително и азерския газ – ние трябва да имаме много силна позиция и тръбата да продължи към България", каза още Георгиев.

"Ще положим всички усилия, за да използваме доброто си позициониране в ЕС и доброто си партньорство с Турция за нормализирането на отношенията между Брюксел и Анкар", добави той.