ЕП приветства напредъка в държавите от Западните Балкани

Призоваха сръбските власти да създадат необходимата институционална рамка за усвояване на средствата от предприсъединителните фондове

Европейският парламент прие днес резолюции за напредъка на държавите от Западните Балкани по пътя им към ЕС. В резолюция, приета с 524 гласа „за“, 70 против и 79 въздържали се, евродепутатите приветстваха напредъка в отношенията между Белград и Прищина, както и напредъка на Сърбия в приемането на европейските правни норми, включително започването на реформи в областта на съдебната система и основните права, свободата и сигурността, които са от ключово значение за процеса на присъединяване към ЕС.

Сърбия следва да приведе външната си политика и политиката на сигурност в съответствие с политиката на ЕС, включително по отношение на Русия. Тя трябва да осигури независимостта на съдебната система и да преразгледа своята конституция, за да има независимост на основните институции и защита на основните права.

Евродепутатите приветстват влизането в сила на споразумението за стабилизиране и асоцииране между ЕС и Косово и предложението на ЕК за отмяна на визите за граждани на Косово, въпреки че на страната все още й остава да изпълни няколко важни изисквания. ЕП изразява загриженост от продължаващата крайна поляризация на политическата сцена, както и съжаление за бавните усилия на Косово да изгради нова администрация. Евродепутатите осъждат нарушаването на тези усилия от страна на представители на опозицията, което възникна в парламента в Косово в началото на миналата година.

Евродепутатите отбелязват, че пет държави от ЕС все още не са признали независимостта на Косово. Според тях, ако всички в ЕС признаят Косово, това ще увеличи доверието в областта на външната политика и ще спомогне за нормализирането на двустранните отношения със Сърбия. Резолюцията беше приета с 474 гласа „за“, 134 гласа „против“, 64 въздържали се.

По отношение на Македония евродепутатите приветстват съставянето на ново правителство на 31 май и призовават всички политически партии заедно да възстановят доверието в страната и нейните институции. ЕП очаква новото правителство да продължи по пътя на приобщаване към ЕС. То следва да се ангажира изцяло с ефективни реформи в областта на върховенството на закона, правосъдието, корупцията, основните права, вътрешните работи и добросъседските отношения. Веднага след като страната постигне осезаем напредък в прилагането на споразумението от Пържино от 2015 г. и изпълни неотложните реформи, ЕП ще подкрепи започването на преговори за присъединяване на Македония към ЕС, се посочва в резолюция, приета с 503 гласа „за“, 113 „против“ и 45 въздържали се.

Предвид събитията от 2016 г. евродепутатите изразяват съжаление за постоянния застой на реформата на съдебната система и продължаващата политическа намеса в назначаването на съдии и прокурори. Евродепутатите изразяват загриженост от политическите нападки срещу Службата на специалния прокурор и административното възпрепятстване на нейната работа.