Двама наши сънародници са потърсили помощ от посолството ни в Лондон

До момента информация за пострадали българи няма

До момента информация за пострадали българи няма, има двама наши сънародници, живели в съседен блок, които не са пострадали, но понеже са евакуирани жилищни сгради около изгорялата, те са потърсили помощ от българското посолство и ще бъдат настанени там, докато приключи евакуацията на съседните сгради.
Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която е отговорила днес на актуални въпроси в парламентарната Комисия по външна политика.
Решение на всяка от страните, в случая на турската страна, е кого да включи в делегацията при такова посещение, коментира Захариева в отговор на въпрос за отсъствието на посланика на Турция Сюлейман Гьокче от състава на турската делегация за разговорите при посещението на българския премиер вчера. Нямам индикации, че ще бъде отзован, добави министър Захариева. Знак е и според мен беше уважение към българската страна и към българската делегация, защото той направи някои непремерени изказвания, каза Екатерина Захариева. По думите й изборите минават, сега трябва да се върши работа. Тя няма информация за възможно отзоваване на посланика и прикани отсъствието му да не се тълкува така.
Попитана дали премиерът е изпълнил "европейската си мисия" в Турция, Захариева коментира, че тя е и европейска, и българска мисия. По думите й това е постоянна мисия, подобряването на атмосферата на отношения между ЕС и Турция е процес, който ще продължи. Все още има какво да се желае, но е важно, и той свърши наистина много важна работа за България и за ЕС. Показа с това посещение, че България може да бъде мост и да подпомогне диалога между ЕС и Турция, посочи Захариева.
На въпрос как ще коментира очакването да отпаднат визите за турски граждани по време на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, Захариева припомни, че става въпрос за преговори, които се водят между ЕС и Турция от дълго време. Визовата либерализация беше част и от преговорите и пакета, свързани със споразумението между ЕС и Турция по отношение на мигрантите и бежанците. Седемдесет и две са условията към Турция, остава да бъдат изпълнени още няколко и тогава, когато те се изпълнят, ще се случи и визовата либерализация, добави министърът, която отбеляза, че редица европейски държави, включително и България, са облекчили визовия режим в определени случаи.
Захариева е представила днес в ресорната комисия своя екип, отговорила е на актуални въпроси по различни теми, свързани с външнополитическите приоритети, с Украйна и по други теми.