Цветанов: Българското общество е толерантно, всички се чувстват пълноценни - bulgaria.utre.bg

Цветанов: Българското общество е толерантно, всички се чувстват пълноценни

14 юни 2017, 16:34 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    пресцентър ГЕРБ

Пример за това е независимата Комисия за защита от дискриминацията

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов се срещна с група иракски депутати и представители на неправителствения сектор, водени от Програмата на ООН за развитие на Ирак, съобщава пресцентърът на ГЕРБ. Иракските представители са в България по покана на фондация „Софийска платформа“, а основната тема на обучението им е защитата на равенството и практики за защита от дискриминация.

По време на работната среща Цветан Цветанов даде за пример толерантността на българското общество, изобразена чрез съжителството в центъра на столицата София на църква, джамия и синагога. „Българското общество е толерантно и всички граждани в страната се чувстват пълноценни. Тази сила идва и от нашия модел на управление – парламентарната република, в която на определен период се провеждат избори, хората гласуват и на база на резултатите се формират управляващото мнозинство, което избира правителство. Така хората решават в какво общество искат да живеят и всеки има равни шансове за развитие“, каза още Цветанов.

Той подчерта, че за да не се концентрира цялата власт в една институция или личност, Конституцията на страната гарантира разделението и независимостта на отделните власти.

„Отделните власти имат механизми за контрол помежду си. Пример за това е независимата Комисия за защита от дискриминацията, която е последния арбитър за всички жалби на гражданите. Тази комисия обаче прави годишни отчети, които се гласуват от Народното събрание. Състава на комисията е от 5 члена, избрани от парламента и още 4 члена, излъчени от президента на страната. Парламентарната вота е избрана след диалог между управляващи и опозиция, за да има широка представителност в независимия орган, но и равна отдалеченост на комисията от останалите институции. Когато в този орган има представителност на всички политически сили, политиканстването минава на заден план и комисията работи и търси решения на проблемите на гражданите“, сподели още Цветанов пред иракските представители.

Председателят на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов заяви още, че колкото по-бързо се нормализира обстановката в Ирак и се възстановят демократичните процеси, толкова по-скоро ще може да се работи за хората, за развитието на традиционно добрите отношения между България и Ирак и за засилване на икономическите отношения между страните ни.

Заместник-председателят на ГЕРБ даде съвет на представителите на иракския парламент отделните партии да изградят силни структури в цялата страна, за да могат да бъдат устойчиви в изборните процеси, да са представени в местната власт и да ангажират максимален брой граждани с политиките си.

В края на срещата Цветан Цветанов призова иракските политици заедно да работим за развитие на приятелските и добросъседски отношения в Европа и Близкия изток. „Уверен съм, че децата на Европа, децата на Близкия изток, децата на света искат политиците да правят политики за съхраняване на различията и извличане на енергия от тях да се опознаваме и да живеем в разбирателство и уважение“, категоричен бе Цветанов.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика