Дончев: Дебатът за бъдещето на Кохезионната политика трябва да е за приоритети

Не можем да си позволим да губим посоката, но можем отсега да задаваме важните въпроси какво и как

Дебатът за бъдещето на европейската политика по сближаване трябва да се фокусира не само върху средствата, а преди всичко върху приоритетите - накъде ще се развива Европа след 2020 година. Това заяви заместник министър-председателят Томислав Дончев във Варшава на срещата на министрите, отговарящи за кохезионната политика в държавите от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия, Словакия) и Румъния, Словения, България и Хърватия с участието на еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, съобщава пресцентърът на Министерския съвет.

"Днес ЕС реагира на непредвидени предизвикателства в динамични процеси, а Кохезионната политика се превръща в универсален инструмент за справяне с кризи. Имаме поуките си от изминалите години и знаем, че дебатът за бъдещето на политиката по сближаване трябваше да започне не утре, а вчера", подчерта Дончев.

"Трябва ни фокус. Не можем да си позволим да губим посоката, но можем отсега да задаваме важните въпроси какво и как: Какви ще бъдат приоритетите за инвестиции в изменящата се среда, така че да водят до споделени ползи, икономически растеж, заетост и сигурност? И по какъв начин ще управляваме тези инвестиции, така че да имаме опростяване на правилата, а фокусът да бъде върху реализирането на политики и постигане на резултати, а не върху създаване на допълнителни механизми и сложни бюрократични процедури", каза още той.

Вицепремиерът подчерта, че подходът за ограничен достъп на група държави до инструментите на кохезионната политика не води до устойчиво и балансирано развитие на ЕС и призова за търсене на решение с реална добавена стойност за всички региони.

Работната среща на министрите се организира по повод края на полското председателство на групата на държавите от Вишеградската четворка, което ще бъде поето от Унгария. В нея участва и заместник-министърът на икономиката Александър Манолев.