Цветанов: Няма промяна, ще подкрепим мажоритарната система

Всяка една партия взима своите политически решения

Нямаме промяна в позицията си, както в 43-ия, така и в 44-ия парламент, ще подкрепим мажоритарната система. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов във връзка с промяната на позицията на ДПС за мажоритарния вот, цитира „Фокус“.

„Всяка една партия взима своите политически решения. Тук мога да направя паралел с днешното гласуване в Закона за движение по пътищата. Вие видяхте, че колегите, които са членове на Вътрешната комисия от ДПС гласуваха „за“ промените, които сме предложили, днес в зала се „въздържаха“, коментира Цветанов.

Попитан дали това не обрича на провал промените в ИК, внесени от ГЕРБ, Цветанов поясни, че е разговарял с Веселин Марешки. „Те твърдо ще подкрепят мажоритарната система. Ние също ще изразим нашата подкрепа с гласуване. Надявам се, че може някои колеги от БСП и ДПС също да подкрепят и да се стигне до желаното мнозинство“, уточни Цветанов.

На въпрос как си обяснява промяната на поведението на ДПС, Цветанов заяви, че не може да коментира политически решения. „Доколкото знам от дебата, който е бил в Правната комисия, колегата, който е гласувал от ДПС е казал, че гласува с неговия си глас без да е имал политическа позиция“, посочи Цветанов.

По думите му вчера те са имали заседание на парламентарна група и тогава е станало ясно, че имат промяна в позицията.

Цветан Цветанов поясни, че на заседание на парламентарна група на ГЕРБ вчера са коментирали, че по всяка вероятност мажоритарният Изборен кодекс ще мине, разсъждавайки от гласуването на законопроекта в Правна комисия. Той каза, че не са провеждали срещи с ДПС. На въпрос дали ГЕРБ е склонна да подкрепи смесена система, Цветанов заяви, че не са, тъй като законопроектът е съобразен с референдума. Той поясни, че, ако законопроектът на ГЕРБ не бъде приет, ще се запази сегашната избирателна система.

„Разбира се, че това ще бъде тема, която ще бъде дискутирана. Ще се постараем да направим допълнителни обществени обсъждания, за да можем да убедим, колкото може повече депутати от 44-ия парламента за промяна в избирателната система и тя да бъде мажоритарна“, коментира Цветанов.

Той обясни, че не вижда нищо лошо в мажоритарната система. По думите му е много важно народните представители да имат ангажимент към своите избиратели, а не да се сещат за тях, когато идват избори. „Вие знаете, че ПГ на ГЕРБ винаги сме се придържали към мажоритарния елемент“, коментира той.

Цветанов обърна внимание, че кметовете на ГЕРБ са получавали широка обществена подкрепа.