Юнкер настоява за независима отбрана на ЕС

Европейският парламент трябва да участва пълноценно в дебата за отбраната

"Истината е, че ние не можем да се справим сами с европейските предизвикателства, но не можем да разчитаме и на външна помощ." Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент по време на дебат за отбраната, миграцията, Парижкото споразумение и други теми.

Юнкер потвърди позицията на германския канцлер Ангела Меркел, че ЕС ще трябва да разчита на себе си относно отбраната и други въпроси и поиска съюзът да започне да работи за независима отбрана от САЩ и НАТО. Според него "постояннa структура за сътрудничество" в отбраната е "спящата красавица в Лисабонския договор".

Юнкер припомни, че Европейската комисия публикува доклад за бъдещото на европейската отбрана, пояснявайки, че той е един от най-важните въпроси пред ЕС. Той увери, че ЕС и НАТО са членове на едно семейство и между двете организации няма съперничещо. Той наблегна на връзката инвестиции-отбрана.

"Европа пак беше ударена от атентат. Атентатите няма да подронят нашата издръжливост. Те ни карат да започнем интензивно разговори за отбрана и сигурност", добави Юнкер.

По въпроса за бежанците Юнкер каза, че ЕС трябва да се стреми да предотврати още по-голяма криза. Той предупреди за нова бежанската криза, ако Парижкото споразумение за климата не бъде изпълнено. "Ние имаме пакет за миграцията. Предвиждаме повече солидарност, виждаме, че нашите външни граници се пазят по-добре. Създадохме и централни служби. Убежището и опазването на границите са наша обща отговорност. 1 600 гранични полицаи пазят външните граници на Европа - България, Италия, Испания, Гърция. Имаме допълнителни 1 500 гранични полицаи за разпределение в кратки срокове. Ще помагаме на всички засегнати страни, включително и на Турция. През май с Ердоган потвърдихме, че ще работим заедно, имаме 12% по-малко бежанци от Турция към Гърция преди сделката с Анкара. Докладите ни показват къде има дефицити", обясни той.

Юнкер отново припомни, че Полша, Чехия и Унгария не са приели нито един бежанец от Гърция и Италия и от една година не приемат никакви. "Нямаме друга алтернатива освен да приложим процедурата за неспазване на законодателството. Не става въпрос за санкции, решенията трябва да бъдат изпълнявани, ЕК е пазителка на европейските договори. Имаме повече от 170 процедури при неспазване на законодателството, трябва да спазваме европейското право", заяви Юнкер.

"Солидарността не е нещо, което може да отиде в съда", изтъкна той, имайки предвид нежеланието на Чехия, Полша и Унгария да приемат бежанци.

Според Юнкер 90% от парите, които се инвестират за изследване в областта на отбраната и технологиите в Европа се харчат без никаква координация. Според председателят на ЕК 580 милиона евро са отделени за отбрана до 2020 година, като Комисията предлага най-малко 1,5 милиарда евро да бъдат пренасочвани ежегодно в тази област след 2020 г.

"По който и път да тръгнем, нашето по-тясно сътрудничество с НАТО ще остане крайъгълен камък на европейската отбрана и сигурност. В отбраната ЕС и НАТО са като близнаци. Ние сме част от същото семейство и съперничеството не е вариант. ЕС може да подобри сътрудничеството в рамките на НАТО", заключи Юнкер.