Пламен Константинов на 44 гони успехи в Аржентина

Световната лига е добър трамплин за нов и силен отбор за СП

Пламен Константинов навърши  44 години. Орисан винаги да гони успехи, този път се е устремил към победи от Световната лига в далечна Аржентина.

Пламен запази темпераментния си характер докато бе състезател и в треньорската професия. Като наставник прибави и голяма доза уравновесеност. И поглед напред.

Още преди началото на мачовете от Световната лига за България във Варна той изрично заяви,че този форум ще му послужи да види с какъв отбор  разполага и как да състави смес от млади и опитни състезатели, които да се представят на високо ниво на световното първенство на което сме домакини заедно с Италия през 2018 година.  

Получи личен стимул за нови успехи от спечелването на бронзовите медали  в шампионата на Русия за 2017 година като старши треньор на Локомотив Новосибирск. А пое отбора едва през 2016 година.

Но при Гибона, какъвто му е прякора, нещата винаги стават доста бързо. На 8 юли 2014 година бе избран за национален селекционер на българския волейболен тим.

Година по-късно през октомври 2015 година зала "Арена Армеец" в София се тресеше от възторг от играта на нашите волейболисти водени от Пламен Константинов. Нашите момчета завършиха на четвърто място на европейското първенство по волейбол.

В групата нашите "лъвове" взеха три от три победи. Спечелиха с 3:0 срещу Германия, с 3:2 срещу Чехия и отново с 3:2 срещу Холандия. Във финалния кръг директно на четвъртфинал отново бе победена Германия с 3:0. За да дойде драматичния полуфинал с бъдещия европейски шампион Франция и техния отличен волейболист Ървин Нгапет. След петгеймова драма нашите загубиха с 2:3.В срещата за трето и четвърто място загубихме от Италия с 1:3. На финала Франция победи Словения с 3:0.

 

Независимо от двете загуби от Франция и Италия Пламен Константинов и нашите момчета направиха отлично и запомнящо се европейско първенство.

Сега,  можем да си позволим лукса да използваме Световната лига за трамплин за направата на нов отбор за световното първенство догодина.

Във Варна верните волейболни почитатели на морската ни столица станаха свидетели на две паметни победи. Едната с 3:1 над олимпийския шампион Бразилия и другата с 3:2  над световния  първенец Полша.

В типично свой стил Пламен Константинов заяви:"Говорихме, че 10 години не сме били Бразилия. Дано следващата да не е след 10 години. Поздравявам момчетата. Това е за тях най-вече. За да си повярват.По-важното е психологията. Виждате, че играем силно с добрите отбори. Такива победи ни помагат да си повярваме и как да играем в мачовете, които трябва задължително да спечелим. Надявам се, че ще повярват, че има потенциал този отбор.”

Така нашите продължават своята поредна печеливша авантюра в Световната лига. Сега, ще имат мачове в Кордоба в далечна Аржентина. Там волейболните ни национали ще имат мачове с домакините, отново с Бразилия и със Сърбия.

Разбира се,в негов стил,Пламен Константинов ще надъхва волейболните ни лъвове да скачат все по-високо.