Турските медии за посещението на Борисов: България е истински приятел

Политика

14-06-2017, 09:25

Снимка:

пресцентър МС

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Анкара започна срещата на Борисов с Бинали Йълдъръм

Борисов заминава на посещение в Турция

Йълдъръм към Борисов: Показахте,че сте наш искрен приятел

„България е истински приятел на Турция“, e заглавие в няколко турски вестника – „Сабах“, „Пусула“, Сон дакика“, „Хаберлер“, във връзка с вчерашната работна визита на министър-председателя Бойко Борисов по покана на турския му колега Бинали Йълдъръм, съобщава БТА.

Изданията цитират думите на Йълдъръм към българския му гост: „Показахте,че сте наш искрен приятел“. Отбелязва се и високата оценка, която Бинали Йълдъръм даде на подкрепата, която българският премиер оказал на Турция в събитията във връзка с осуетения опит за преврат миналата година.

Всички турски издания отбелязват, че Борисов е бил посрещнат с военни почести в правителствената резиденция. „Бинали Йълдъръм и българският гост постояха на терасата, откъдето се открива панорама към града, и си поговориха, след което се премина към официалните разговори“,отбелязва „Миллиет“.

„Южният фланг на НАТО не е възможен без Турция. Нека никой не забравя това“, посочи Си Ен Ен Тюрк в репортаж с картина от визитата на Борисов. „Сигурността на Европа започва от Турция и България „, посочва телевизията, цитирайки турския премиер в контекста на отношенията на югоизточната ни съседка с ЕС.

Изданията „Хюрриет“, „Миллиет“ и „Хаберлер“ акцентират върху срещата между турския президент Реджеп Ердоган и Борисов в двореца „Бештепе“.

„Хабер 50“ припомня, че Борисов е дошъл в Анкара след Париж и Берлин, за да отбележи, че „визитата е знакова, българският премиер посочи, че неговата страна, освен че се намира между Европа и Азия, в същото време е и член на европейското семейство“.Изданието акцентира и на положителната оценка, която Борисов е дал на турско-българското сътрудничество за разрешаване на бежанската криза.

Анадолската агенция в обширна кореспонденция от пресконференцията на двамата премиери цитира изявлението на турския премиер, че „в решенията си отсега нататък ЕС трябва да взима под внимание тази реалност. Важността на отношенията между ЕС и Турция нараства още повече в бъдеще, като се има предвид, че в района може да ескалират някои събития“. Анадолската агенция отбелязва още, че в 12-месечния план за отношенията между Турция и ЕС е включена среща между външните министри на Турция и на общността, актуализация на европейското митническо споразумение, както и изпълнението на мигрантското споразумение, което турската страна обвързва с отмяната на визите за турските граждани в шенгенската зона.

Агенцията посочва още, че Йълдъръм в скоро време ще посети България.