БЛС поиска НЗОК да инициира увеличение на бюджетите към болниците

пациентът не страда от липса на професионализъм, но системата на здравеопазването е незадоволителна, коментира Венцислав Грозев

Има катастрофално намалени бюджети на здравни заведения, каза председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев. Той поиска НЗОК да инициира увеличение на бюджетите към болниците. 

Няма липса на качество при работещите в здравната система, пациентът не страда от липса на професионализъм, но системата на здравеопазването е незадоволителна, коментира той.

Ако не се вземат мерки за бюджета, нямаме избор и ще протестираме. Но няма да си оставим пациентите, каза председателят на БЛС.

От НЗОК пък отбелязаха, че парите към здравните заведения са толкова, колкото са договорени в Рамковия договор.

"Раздадените пари за лечебни заведения са толкова, колкото има в касата и колкото са договорени в Рамковия договор. При повишаване на подизпълнителите се намалява леко и бюджетът на здравните заведения, но ние не можем да направим нищо. Има и прехвърлени явно пари от един месец в друг и затова също може да се търси отговор от НАП, например. Не можем да инициираме увеличение на бюджета към здравните заведения, трябва политическо решение в този случай", каза Димитър Петров, подуправител на НЗОК.