Студенти от УНСС с отворено писмо в подкрепа на проф. Соня Докова

Притеснява ни факта, че името на УНСС е замесено в нечистоплътни битки в социалните мрежи, посочват студентите

ДО

ОМБУДСМАНА НА УНСС

КОМИСИЯТА ПО ЕТИКА НА УНСС

СЪВЕТА НА СТАРЕЙШИНИТЕ НА УНСС

СТУДЕНТСКИ СЪВЕТ

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТ СТУДЕНТИ ОТ УНСС

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Поводът да се обърнем към Вас е получилият се широк медиен отзвук с него на изпит при проф. Соня Докова. Като нейни студенти през всичките години ние категорично можем да кажем, че такъв случай не е имало. Нас ни притеснява факта, че името на УНСС е замесено в нечистоплътни битки в социалните мрежи и захранване на „злобни“ публикации в медиите.

Разбираме силната амбиция и желанието за известност, и бързо изкачване по стълбицата на живота, но не и с цената на един 40-годишен стаж, не и на цената на името на нашия университет. Нека всички преподаватели се замислят, стимулирайки и подкрепяйки една такава временна кампания дали няма да стане редовно излияние на студентите за отстраняване на преподаватели. И тогава питаме ние, как ще бъдем защитени всички.

От името на всички подписали по-долу и всички български граждани, отново бихме искали чрез това отворено писмо да насочим вашето внимание към проблема с изключително ниското ниво на контрол на студентите в България. Социалните мрежи те правят известен за една нощ, за една ситуация, която бива коментирана от трима души. И как ръководството на университета защитава своите преподаватели.

Последиците от това се изразяват във влошено доверие в  българските преподаватели, стимулиране на  подобни дейности и в други университети в страната, увеличен брой скандали и „шокиращи“ измислени събития, насърчаване на отношение на безотговорност у гражданите и студентското съсловие, пълно пренебрегване на правото на живот в страната, всичко това застрашава самото съществуване на българската нация като такава. Защото образованието е това, което пази нашата култура, извисява нашето развитие.

Ние, долуподписаните, с ясното съзнание от значимостта на написаното, призоваваме да бъде направена проверка и да не бъде отстраняван български преподавател без основателна причина.

Предвид преживяното от последните дни  в търсене на подкрепа от институциите за разрешаване на създалата се „кризисна“ ситуация в УНСС, предлагаме вариант на решение, което да помогне на цялата ни образователна система да работи спокойно:

Настояваме за широка и отговорна навременна междуинституционална подкрепа за разрешаване на проблеми, свързани със студенти.

Да се разпише как и в какъв срок се намесват отговорните институции в сферата на образованието и коя институция ще осъществява контрол върху строгото спазване на разписани процедури като цитирания по-горе случай със студент.

В заключение ще добавим, че истинската  демокрация не зависи от социалните мрежи, а от справедливостта в институцията.

В България справедливостта е толкова крехка, че забуленият в мистерия „случай ” е доказателство за това как тя може да бъде потъпкана с убийствено мълчание.

И Вашето решение по казуса ще бъде точно такова - мълчание, което иначе би трябвало да е силен вик в подкрепа на преподавателите си.

Димитър Димитров и група студенти