Б. Петков: Фокусирани сме върху създаване на условия за разкриване на още работни места - bulgaria.utre.bg

Б. Петков: Фокусирани сме върху създаване на условия за разкриване на още работни места

13 юни 2017, 08:38 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    btv.bg/ кадър

Стимулите за работодателите от „зелената“ икономика насърчават разкриването на нови работни места

България подкрепя „Зелената инициатива“ на Международната организация на труда (МОТ), защото считаме, че борбата с климатичните промени е неразделна част от борбата за социална справедливост. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на 106-а сесия на Международната конференция на труда в Женева, Швейцария.

Той направи изказване при обсъждането на доклада на генералния директор на МОТ Гай Райдер на тема „Работни места и променящия се климат: Зелена инициатива“.

"Предизвикателствата в света на труда като достойните условия на труд, въздействието на демографските промени, променящите се контури на бедността и просперитета и не на последно място климатичните промени са от важно значение за всички държави-членки на МОТ", каза министър Петков.

Той подчерта, че постигането на всеобхватно споразумение за справяне с климатичните промени е от съществено значение за постигане на устойчиво развитие, откриване на нови възможности пред бизнеса и работни места, стимулиране на инвестициите и иновациите, засилване на участието на заинтересованите страни и многостранно сътрудничество между тях.

"Темата за справедливия преход по отношение на създаването на достойни и качествени работни места подчертава ангажиментите на правителствата да работят със социалните партньори. Това дава гаранция, че стремежът към глобално устойчиво развитие се развива при пълно зачитане на неговите социални, икономически и екологични измерения", каза министър Бисер Петков. Социалният министър запозна делегатите на Международната конференция на труда с мерките, които България е предприела за ограничаване на климатичните промени и намаляване на емисиите на парникови газове с над 18,5% до 2020 г.

"Преходът към нисковъглеродна и ресурсно-ефективна икономика променя профила на работните места, като от работниците и служителите се изисква да притежават нови умения. Насърчаването на „зелените“ работни места в България е елемент от цялостен подход за стимулиране разкриването на работни места в икономиката", каза министър Петков.

Той подчерта, че във фокуса на политиката на страната ни по заетостта е създаването на благоприятни условия за разкриване на повече работни места в устойчиво развиващите се сектори от икономиката, включително и в секторите, които допринасят за опазване на околната среда.

"Ефективна подкрепа е осигурена чрез мерки, които финансират определени разходи на работодателите и допринасят за осигуряването на заетост на лица от уязвимите групи на пазара на труда. Стимулите за работодателите от „зелената“ икономика насърчават разкриването на нови работни места, които в противен случай не биха се разкрили и ограничават негативните последици от кризата върху пазара на труда", каза министър Бисер Петков.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика