Б. Петков: Фокусирани сме върху създаване на условия за разкриване на още работни места

Стимулите за работодателите от „зелената“ икономика насърчават разкриването на нови работни места

България подкрепя „Зелената инициатива“ на Международната организация на труда (МОТ), защото считаме, че борбата с климатичните промени е неразделна част от борбата за социална справедливост. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на 106-а сесия на Международната конференция на труда в Женева, Швейцария.

Той направи изказване при обсъждането на доклада на генералния директор на МОТ Гай Райдер на тема „Работни места и променящия се климат: Зелена инициатива“.

"Предизвикателствата в света на труда като достойните условия на труд, въздействието на демографските промени, променящите се контури на бедността и просперитета и не на последно място климатичните промени са от важно значение за всички държави-членки на МОТ", каза министър Петков.

Той подчерта, че постигането на всеобхватно споразумение за справяне с климатичните промени е от съществено значение за постигане на устойчиво развитие, откриване на нови възможности пред бизнеса и работни места, стимулиране на инвестициите и иновациите, засилване на участието на заинтересованите страни и многостранно сътрудничество между тях.

"Темата за справедливия преход по отношение на създаването на достойни и качествени работни места подчертава ангажиментите на правителствата да работят със социалните партньори. Това дава гаранция, че стремежът към глобално устойчиво развитие се развива при пълно зачитане на неговите социални, икономически и екологични измерения", каза министър Бисер Петков. Социалният министър запозна делегатите на Международната конференция на труда с мерките, които България е предприела за ограничаване на климатичните промени и намаляване на емисиите на парникови газове с над 18,5% до 2020 г.

"Преходът към нисковъглеродна и ресурсно-ефективна икономика променя профила на работните места, като от работниците и служителите се изисква да притежават нови умения. Насърчаването на „зелените“ работни места в България е елемент от цялостен подход за стимулиране разкриването на работни места в икономиката", каза министър Петков.

Той подчерта, че във фокуса на политиката на страната ни по заетостта е създаването на благоприятни условия за разкриване на повече работни места в устойчиво развиващите се сектори от икономиката, включително и в секторите, които допринасят за опазване на околната среда.

"Ефективна подкрепа е осигурена чрез мерки, които финансират определени разходи на работодателите и допринасят за осигуряването на заетост на лица от уязвимите групи на пазара на труда. Стимулите за работодателите от „зелената“ икономика насърчават разкриването на нови работни места, които в противен случай не биха се разкрили и ограничават негативните последици от кризата върху пазара на труда", каза министър Бисер Петков.