Свиване в сивия сектор у нас

Секторът се е свил с 3% за 2016 година

Сивата икономика в страната бележи свиване с 3% за миналата 2016 година, достигайки ниво от 28.12% спрямо 31,08% през 2015 година. Това става ясно от данни в композитния индекс „Икономика на светло“, разработен от Асоциацията на индустриалния капитал в България, съобщи бТВ.

Показателят е международно признат иновативен модел за измерване на светлата част от икономиката, съобщи неговият създател проф. Стефан Петранов от АИКБ. В периода от 2010 година до 2016 година, икономиката на светло у нас се е увеличила с близо 7.3%, като през миналата година е достигнала 71.88%. Като основни причини за положителните тенденции са финансовата и икономическата стабнилност, мерките за подобряването на бинзес средата и ръстовете в световната икономика.

“Сивата икономика ощетява фиска с милиарди, а компанииите губят конкурентно предимство. Генерира се недеклариран ресурс, който поражда корупционни практики“, коментира председателят на АИКБ Васил Велев.

Според проф. Петранов само за 2014 година има данни за спадане на индекса спрямо предходната година, но това не се оказва устойчива тенденция и не може да се говори за намаляване на инерцията за т. нар. “изсветляване“ на икономиката.

Причините за свиване на неформалната икономика са засилване на борбата на всички правителства с промени в нормативната база, по-важните от които са свързването онлайн на търговски обекти с Националната агенция за приходите, възстановяване на митническото дознание, въвеждането на измервателни прибори на алкохолни продукти и горива, засилване и по-добрата координация на проверките на трудовите инспекции.