Столтенберг: Вратите на НАТО остават отворени за Македония

Той подчерта необходимостта Македония да се реформира, за да бъде приета в НАТО и ЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви след среща с македонския премиер Зоран Заев в централата на алианса в Брюксел, че вратите на пакта остават отворени, съобщи EU Observer.

На съвместна пресконференция Заев изрази надеждата Македония да бъде "следващата добра новина от НАТО" след присъединяването миналата седмица на Черна гора към Вашингтонския договор. "Застоят води до криза, ще предприемем всички стъпки към пълноправно членство в НАТО", добави той.

Премиерът уточни в отговор на въпрос, че очаква Македония да получи "временна покана" за преговори с НАТО, със съгласието на Атина, като успоредно води преговори с Гърция за общопризнато име.

"Необходимо е взаимноприемливо решение за името, постигнато в рамката на ООН", уточни Столтенберг. "Ясно сме откроили нуждата от взаимноприемливо решение, не казваме какво, важно е взаимното му признаване", добави той.

Столтенберг подчерта необходимостта Македония да се реформира, за да бъде приета в НАТО и ЕС, както и за да не става жертва на външни влияния. По неговите думи отвън намесата ще бъде трудна, ако Македония изгради силни и демократични институции.

"НАТО и останалата част от международната общност бяха потресени от сцените в парламента в Скопие, оттогава се наблюдава истински напредък", коментира Столтенберг. Той призовава всички в Македония конструктивно и заедно да работят за доброто на страната.