Петкова: Предстои пълна либерализация на пазара на енергетиката

Това са много сериозни промени и много сериозен модел, който трябва да бъде внесен в нашето законодателство

Това, което предстои в най-скоро време, е пълна либерализация на пазара на електрическата енергия за битовите абонати. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на съвместното посещение с директора на НЕК инж. Петър Илиев на язовир “Кърджали“, предаде БТА. Петкова обясни, че се разработва модел за пълната либерализация със Световната банка и допълни, че предстои да се подготвят и промени в Закона за енергетиката, които предполага, че ще бъдат факт до края на годината.

Това са много сериозни промени и много сериозен модел, който трябва да бъде внесен в нашето законодателство, обясни Петкова и посочи, че освен най-добрият модел за страната ни, трябва да се помисли и за т.нар. уязвими потребители на електрическа енергия. Те трябва да могат да бъдат защитени при евентуално увеличаване на цената на електроенергията, което ще бъде много символично“, увери енергийният министър.

Тя отчете като ефект от либерализацията по отношение на стопанските субекти и големите консуматори, намаление на разходите за електрическа енергия между 20% и 30%. Петкова допълни, че същият ефект се очаква и за битовите потребители, но това ще бъде процес, който ще се случи в рамките на 3 до 5 години.

“Българските потребители не трябва да се плашат от този процес, защото либерализацията не е нищо друго освен възможност за конкуренция и възможност за това ние да избираме своя доставчик на електрическа енергия“, каза още министър Теменужка Петкова на срещата с оперативното ръководство на ВЕЦ “Кърджали“ и със собственици на рибовъдни стопанства на язовира.