Ирена Соколова присъства на освещаването на новия български православен храм във Виена

Българската общност във Виена празнува голямата радост да има ново място за срещи и молитви

Председателят на ЖГЕРБ Ирена Соколова присъства на освещаването на български православен храм „Св. Иван Рилски“ във Виена, съобщи пресцентърът на ГЕРБ. Тя поднесе посланието за здраве и просперитет на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който бе изпратил официален поздравителен адрес.

Поздравителни адреси към Отец Иван Петкин, настоятел на православната църква "Свети Иван Рилски" във Виена, изпратиха министър-председателят Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова и посланика на Република България във Виена.

„Православната вяра и Църква винаги са били ключови за съхраняване на българския дух и идентичност. Вярвам, че в настоящите времена на предизвикателства, Църквата остава един незаменим стожер на българското – както в рамките на родината, така и извън нея. Пожелавам Ви успех и удовлетворение в изпълнение на благородната Ви кауза“, се казва в поздравителния адрес, изпратен от Цветан Цветанов.

„Огромната българска общност в австрийската столица, която наброява повече от 25 хил. жители, тържествува и празнува голямата радост да има ново, красиво, собствено място за срещи и молитви. Благодарим за усилията на отец Петкин, на цялото духовенство във Виена, на нашето българско посолство и на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският Митрополит Антоний“, сподели Ирена Соколова след събитието.

Храмът „Свети Иван Рилски“ във Виена се намира на адрес Dunklergasse 21, 1120 Wien.