Голямо поражение за „Пет звезди“ в Италия

Свят

12-06-2017, 13:12

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Местни избори в Италия

Единствената надежда за класиране на втори тур на Движение „Пет звезди“ е южният град Таранто

Опозиционното движение „Пет звезди“ на комика Бепе Грило понесе голямо поражение на вчерашните местни избори в Италия по данни на екзитполовете, цитирани от ДПА, съобщи БТА. Кандидатите на движението взеха трета и четвърта позиция в градовете Палермо и Катандзаро, северните Генуа, Верона и Парма и централния Акуила според прогнозни резултати, обявени от държавната телевизия РАИ.

В Палермо досегашният градоначалник Леолука Орландо, подкрепен от основната управляваща Демократическа партия, е получил около 40 процента от гласовете, което ще е достатъчно да бъде преизбран. Левоцентристите водят и в Акуила. В населените места, където прагът за победа е 50% и никой кандидат не е успял да го прескочи, на 25 юни ще има балотажи между дясноцентристи, лявоцентристи или независими кандидати за кметове.

Единствената надежда за класиране на втори тур на Движение „Пет звезди“ е южният град Таранто. Партията на Грило имаше прогнози да доразвие миналогодишните си изборни успехи, когато спечели в Рим. Но управлението на столицата е изпълнено с противоречия, което урони имиджа на движението. Ако бъдат потвърдени, резултатите от вчерашния вот ще охладят надеждите на симпатизантите да спечелят националните избори през май 2018 година.

Дясноцентристите, доминирани от “Северна лига“ и “Форца Италия“ водят с голяма преднина в Лече, Верона, Падуа и Генуа, който бе управляван от левицата от средата на 60-те години. Местните избори, които се провеждат в над 1000 италиански населени места с 9 милиона имащи право на глас. Близо една пета от електората се възприема като индикатор за нагласите на гласоподавателите преди националните избори догодина.