ЕС заплаши, че ще отложи преговорите за Brexit с година

Блокът е готов да отложи дискусиите, ако Лондон не смени позицията си

Тереза Мей ще бъде предупредена от Европейския съюз, че исканията ѝ преговори за излизането на Великобритания от общността и нови търговски отношения по едно и също време ще доведат до сериозно забавяне на преговорния процес, съобщава Гардиън.

Според изданието Брюксел ще предупреди премиера, че даването на нов мандат на главния европейски преговарящ Мишел Барние ще отнеме още една година, което на практика ще остави само няколко месеца до крайния срок за напускане на общността през 2019 г.

Властите в Лондон продължават да настояват за преговори за свободна търговия, преди да бъде обсъдено излизането им от общността, спазването на правата за свободно движение на хора и границата с Ирландия. „Ако не приемат воденето на преговорите на фази, то тогава ще ни трябва година, за да изготвим нови преговорни насоки за Барние“, заяви европейски дипломат.

Досега Брюксел даде ясен сигнал, че няма намерение да промени позицията си около поетапното водене на преговорите.

Официално преговорите за Брекзит трябва да започнат на 19 юни, докогато ще стане ясно и дали Мей е успял да си гарантира подкрепата на достатъчно депутати за своя политически дневен ред.