Косово избира нов парламент

Свят

11-06-2017, 15:19

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Косово предстоят предсрочни парламентарни избори

Сърбите имат десет гарантирани места в косовския парламент

Около 1,8 милиона избиратели са призовани да гласуват днес за нов 120-местен парламент на Косово, съобщава БНТ, позовайки се на БТА.

Те могат да упражнят право на вот в 889 избирателни центрове, информират Танюг и ДПА. За пръв път в изборите ще участват 118 448 нови избиратели, които от предишните избори през 2014 г. са навършили пълнолетие и са получили право да гласуват. Централната избирателна комисия е акредитирала 4887 местни и международни наблюдатели да следят протичането на вота.

Анализаторите отбелязват, че тези избори са много важни за косовския народ, тъй като през 17-годишното управление на Демократическата партия на Косово на Хашим Тачи и на Демократичния съюз на Косово на подалия оставка премиер Иса Мустафа косовското общество е затънало в корупция, престъпност и шуробаджанащина.

Малцинствените общности в Косово имат общо 10 осигурени места в парламента. ЕС и САЩ очакват новите косовски власти да продължат диалога със Сърбия, да се преборят с престъпноста и корупцията и да преструктурират една от най-слабите икономики в Европа. Според данни на ООН Косово има ниво на бедност от 30 процента, безработица от 33 процента и средна заплата от 425 евро, отбелязва ДПА.