Местни избори в Италия

Свят

11-06-2017, 09:12

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Парламентарни избори във Франция

Близо 9 милиона гласоподаватели имат желанието да упражнят правото си на глас

Местни избори се провеждат в над 1000 италиански населени места, както и в големите градове Палермо, Генуа, Верона и Парма. Тези избори се приемат от обществото като тест за нагласите на гласоподавателите, съобщава агенция “Ройтерс“, предаде БТА. Първите резултати ще бъдат обявени в 21.00 часа по Гринуич. Вторият тур е на 25 юни.

Изборите се провеждат малко след като се провали политическата сделка за изборната реформа. Анализатори са на мнение, че това е намалило шансовете за предсрочни избори през есента, но коалицията, подкрепяща премиера Паоло Джентилони, е крехка и редица наблюдатели на политическите процеси споделят мнение, че не бива да се изключва вариантът за предсрочен парламентарен вот.

Според прогнозите в Палермо досегашният кмет Леолука Орландо, ветеран в кампанията срещу мафията и подкрепян от Демократическата партия, се очаква да спечели в битката с опоненти от редиците на дясноцентристите и на Движение “Пет звезди“. Доста оспорвана надпревара за гласовете на гражданите се очаква в Генуа, където дясноцентристите се надяват да спечелят в битката с настоящия кмет на лявоцентристите Марко Дория.

Дясноцентристите, доминирани от “Северна лига“ и Форца Италия“ се очертават като фаворити във Верона. Лявоцентристите се очаква да запазят кметския пост в Акуила.