Нанков: Работата по тол система ще започне през 2018 г. - bulgaria.utre.bg

Нанков: Работата по тол система ще започне през 2018 г.

10 юни 2017, 12:21 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bnt.bg/кадър

АПИ обмисля да съди фирмите, които всеки път обжалват конкурсите за тол системата

"При всички сценарии работата по тол системата може да започне през 2018 година", обяви регионалният министър Николай Нанков, съобщава БНТ. По думите му регионалното министерство чака решение на Комисията за защита на конкуренцията, която разглежда жалбите срещу последния конкурс за избор на изпълнител, обявен от МРРБ.

От трите жалби, които са заведени срещу последната процедура за тол системата, една вече е отхвърлена. Чака се Комисията да реши за другите две. "Впоследствие има 3-дневен срок за обжалване пред ВАС, впоследствие продължаваме с процедурата - назначаване на оценителна комисия, която ще оцени съответно подадените оферти. Вече напреднахме в процедурен аспект, досега не разглеждахме оферти, до момента имаме 6 подадени оферти и след произнасяне в полза на АПИ като възложител от КЗК, ако има жалби, ще изчакаме решението на ВАС", обясни Нанков.

Очаква се изпълнителят да бъде избран в периода между септември и ноември 2017 г., а той да започне работа в края на тази или началото на следващата година. "Работата на комисията може да бъде максимално до срока на валидност на подадените оферти, 180 дни е заложена работа на комисията, ще се съкрати значително, не повече от месец. В края на 2017-а да започне внедряването, 7 месеца е внедряването по обявени условия. 12 месеца е срокът за коригиране, ако бъдат забелязани дефекти", каза той.

Министърът заяви, че тол системата няма да обхване 85% от пътната мрежа, както се твърди, а 50% от пътищата. Тол системата ще въведе справедливо заплащане за транзитните тежкотоварни автомобили, които сега преминават страната с еднодневна винетка от 21 лева. Очаква се първата година приходите да са с 500 млн. лв. повече.

"Ще създадем отдел със съответно финансови експерти по наистина адекватно обективно, тарифиране, за да определим какви ще бъдат цените за изминат километър на база на съответно на различните МПС спрямо техния тонаж, спрямо тяхната тежест", поясни регионалният министър.

Агенция "Пътна инфраструктура" обмисля да съди жалбоподателите, които няколко пъти спират процедурата за тол системата, въпреки нееднократните решения на ВАС в полза на Агенцията. Мотивите са злоупотреба с право. Обмисля се и каква точно тол система да се въвежда.

По думите на министъра, през първите шест месеца на годината еднодневните винетки, закупени от ТИР-ове, са с 8000 повече спрямо миналата година. Общо през 2016-а са продадени 7 млн. винетки за 326 млн. лв.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика