Министър Кралев проведе среща със спортния министър на Беларус - bulgaria.utre.bg

Министър Кралев проведе среща със спортния министър на Беларус

10 юни 2017, 09:27 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    пресцентър ММС

Двамата обсъдхиа съвместни действия за акредитация на антидопинговите лаборатории на двете страни

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна с министъра на спорта и туризма на Беларус Александър Шамко, съобщава пресцентърът на ММС. Основна тема на разговора между министрите беше сходната ситуация, в която са поставени лабораториите за допингов контрол на двете държави.

България и Беларус са единствените държави, стартирали процеса за акредитация от Световната антидопингова агенция (САА) преди влизането в сила на забраната за акредитиране на лаборатории в Европа за срок от 4 години, която изтича в края на 2017 г. През този 4-годишен период и двете държави направиха множество опити да обяснят на САА, че са в заварено положение и забраната не би трябвало да важи за тях.

Потърсено бе съдействие и от Съвета на Европа за изпълнение на неговата Конвенция за употреба на допинг в спорта (Ратифицирана от Народното събрание и Обн. ДВ. бр.50 от 24 Юни 1997 г.), според която всяка страна се задължава „да създаде или да улесни създаването на своя територия на една или няколко лаборатории за антидопингов контрол, достойни да бъдат официално утвърдени съгласно критериите, приети от компетентните спортни организации и одобрени от работна група“.

По време на заседание на Специалния комитет към Съвета на Европа за Световната антидопингова агенция (CAHAMA) през 2016 г. България направи предложение въпросът с акредитирането на нови лаборатории в Европа да бъде отнесен за разглеждане на следващите заседания на Изпълнителния комитет и Борда на настоятелите на САА, която да го вземе в предвид при изготвянето на новата си стратегия по отношение на лабораториите, чието приемане предстои. Това наше предложение бе подкрепено от Беларус.
Александър Шамко запозна Кралев с подготовката на Минск за домакинството на вторите летни Европейски игри през 2019 г., като бяха обсъдени и възможностите за съвместни лагери на български и беларуски спортисти на база подписаното през 2015 г. споразумение за сътрудничество в областта на спорта.

Заедно с изпълнителния директор на Национална спортна база ЕАД Пламен Манолов, члена на борда на НСБ ЕАД и заместник-изпълнителния директор на БФС Антон Попов и първия секретар на посолството ни в Беларус Димо Карадимов министърът разгледа и Републиканския Център по олимпийска подготовка на гребните спортове, воден от неговия директор Сергей Хмелков.

В рамките на визитата българската делегация посети и Музея на Великата Отечествена Война.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика