Меркел загрижена за ситуацията около Катар

В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Катар, че спонсорира тероризма

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че е загрижена за ситуацията около Катар. Тя посочи, че всички страни от Персийския залив, както и Иран и Турция трябва да работят заедно, за да намерят отговор на регионалния спор, съобщава “Ройтерс“.

По време на съвместна пресконференция с президента на Мексико Енрике Пеня Нието, Меркел обясни, че е невъзможно да бъде разрешена ситуацията, ако всички регионални актьори не вземат участие.

Пентагонът съобщи, че наложената върху Катар блокада възпира възможността на Съединените щати да планира в дългосрочен план операциите в региона. Във военновъздушната база “Ал Удеид“ са дислоцирани близо 11 000 американски военнослужещи, които са основна част от международната коалиция срещу “Ислямска държава“.

Меркел призова и Великобритания да започне преговори за Брекзит с Европейския съюз възможно най-бързо. "Ние сме готови за преговорите, не искаме да се бавим, спазвайки графика. Очаквахме резултатите от изборите във Великобритания. Ще защитим интересите на 27-те държави-членки и в същото време се надяваме да останем добър партньор на Великобритания“, обясни федералният канцлер.