Красен Кралев: Най-важното е да имаме здрава нация

„Да си министър не е работа за всеки. Трябва да имаш и сърце, освен нужните познания“, казва първият спортен министър, който получава втори мандат

Господин Кралев, Вие сте първият спортен министър, който получава втори мандат. Как се чувствате отново начело на българския спорт?

Благодаря на премиера Бойко Борисов за доверието, което гласува на мен и моя екип. Това ни дава спокойствието да работим в по-дългосрочен план, за да реализираме реформите, които стартирахме още през първия си мандат. Има още много работа, но знам че сме на прав път. Целият ми живот е свързан със спорта, и си обичам работата.
Фактът, че Бойко Борисов спечели премиерския пост за трети път е исторически. Това постави края на българския политически преход, защото позволява на ГЕРБ да провежда дългосрочни политики. С вота си за ГЕРБ хората ни дадоха шанс да мислим като държавници. Един успешен държавник, може да получи шанса да бъдe избран за втори или за трети мандат. Така той получава възможност да провежда дългосрочна политика, която да даде резултат след осем или дванадесет години, а в спорта това е много важно. Не можеш да създадеш спортист за 2-3 години, да не говорим да промениш мисленето в една консервативна система.

Има ли промяна, било тя положителна или отрицателна, след като се завърнахте на поста?

Времето, през което не бях министър не бе толкова много, за да се забележат някакви сериозни промени. Впечатленията ми са, че през тези три месеца в Министерството не се е случило почти нищо. Казусите с ремонта на стадион „Тича“ и базите на ЦСКА например не бяха претърпели никакво развитие. А това са въпроси от обществен интерес и трябва да се решават максимално бързо. За това и бяха сред първите, с които се заех, след като се върнах на поста. Да си министър не е работа за всеки. Трябва да имаш и сърце, освен нужните познания. Хубаво е да се снимаш със спортистите и да откриваш спортни обекти, но трябва и в критичен момент да можеш да решиш казуси като тези с базите на ЦСКА, стадион „Тича“ и федерацията по шах.

Какво трябва да продължите от предходния мандат?

На първо място трябва да приемем новия закон за физическото възпитание и спорта, който се надявам през следващия месец да влезе в Народното събрание. С него ще решим серия от проблеми, с които сегашната законова рамка не ни позволява да се справим. Основният от тях е отдаването и използването на спортна база. В законопроекта е предвидено да има възможност за отдаване под наем и учредяване на право на ползване на спортни обекти и съоръжения държавна и общинска собственост на спортни клубове за срок до 30 години, а не както беше до сега до 10 години. Така ще привлечем частните инвеститори, което в момента е по-трудно, тъй като възвращаемостта в спортна инфраструктура е изключително бавна. Веднага ще се види ефектът от новия закон и по отношение контрола за изразходване на средствата и начина на лицензиране на федерациите и клубовете. Ще направим опит и за уеднаквяване на политиките на държавата и общините по отношение на спорта, защото в момента всеки кмет и общински съвет решават как да разпределят средствата, без да се съобразяват с държавната политика. А грижата за масовия спорт трябва да е отговорност основно на общините.
Със сигурност трябва да продължим реформата във финансирането на българския спорт, която започнахме преди малко повече от 2 години. Парите в спорта не са много, но ако бъдат изразходвани правилно, ще бъдат достатъчно. Трябва да продължим и инвестициите в спортната инфраструктура… Работата е много.

Коя е основната Ви цел през следващите четири години?

Трябва да променим мисленето за това коя е най-важната функция на спорта. Преди всичко трябва да си отговорим какво искаме като нация. Искаме ли здрава нация, искаме ли децата ни да бъдат активни и да имат двигателна култура. Защото, ако това е основният ни приоритет, то успехите и работата в спорта не се измерват с броя на спечелените медали от Олимпиади. Спечелените медали са повод за национална гордост, за патриотизъм, за повдигане на националното самочувствие. Но най-важното е да имаме здрава нация. Проблемът е, че едва 30% от българските деца спортуват. Останалите или нямат възможност, или нямат условия, или никой не се е опитал да възпита у тях любов към спорта. Затова най-големите ни усилия са насочени именно към масовия спорт и към спорта сред децата и подрастващите. Правителствата на Борисов са първите, които обърнаха внимание на този проблем. Ще продължим с реконструкцията и изграждането на спортна инфраструктура. Близо 130 млн. лв ще бъдат осигурени за физкултурни салони. Това е един от ангажиментите, които поехме преди изборите. Продължаваме работата си с училищата за пълноценно използване на 3-тия час по физическо възпитание.
Много е важно и да върнем науката в спорта. Една от големите ми цели е изграждането и оборудването на модерен научен център. Имаме сградния фонд на Дианабад, имаме част от оборудването, имаме и специалисти. Просто трябва да ги съберем под един покрив и да им дадем точните задачи, защото зад всяка една титла, зад всеки един успех на даден атлет, стоят огромни щабове от специалисти. Много пъти съм казвал, колко е важна работата и със спортните психолози. Радващото е, че все повече федерации разбират това и вече работят със специалисти.
По този начин и успехите на Олимпиади неминуемо ще дойдат, но е необходимо време и да не ги превръщаме в самоцел.

На какъв етап е сагата с шахмата?

Българската федерация по шах загуби делото пред Спортния арбитражен съд в Лозана и вече официално е изключена от Европейския шахматен съюз, това ще създаде проблеми на българските състезатели по шахмат. През последните години се работи неправилно: има нередности при изразходването на държавни средства, има вътрешни борби, а това си проличава в занижените резултати. Надявам се интересите на българските състезатели да надделеят над личните интереси и в шахмата да се съберат и да изберат ново ръководство с честни и доблестни хора, които да измият лицето на този спорт пред света.
Поканил съм на среща президента на Европейския шахматен съюз Зураб Азмайпарашвили и вице-президента на ФИДЕ Георгиус Макропулос, тъй като Кирсан Илюмжинов е със спрени права в момента, защото българската общественост трябва да знае колко дълбоки са проблемите на Българската федерация по шахмат.

След като ЦСКА – София спечели търга за емблемата, това означава ли, че ще вземе и базите?

Няма нищо общо между двата търга, те се провеждат от различни институции и резултатът от единия търг не може да повлияе на резултата от другия. Базите на ЦСКА са един от много горещите картофи, с които никой не е искал да се занимава. Това не е частен казус, а касае абсолютно всички спортни обекти в страната, които са с неизчистена собственост и начин на използване. В интерес на държавата е тези бази да се използват по предназначение и в тях да се инвестира, те да се развиват. Работим усилено, за да разрешим въпроса, спазвайки всички закони. Гарантирам, че всичко ще бъде прозрачно и с ясни правила.

Мнението Ви за новия формат на футболния шампионат ?

Смятам, че е много сполучлив. Преди форматът да бъде променен, имахме 9 отбора в „А“ група, а сега са 14. Аз съм категорично против „А“ група с 10 отбора, бях против още като президент на „Черно море“. Това не вдига нивото на първенството, дори напротив. Така много футболни центрове остават без свои представители в Първия ешелон, а още след 3-ия кръг е ясно кои са изпадащите. Когато отборите са повече, географията на първенството се разширява, което е изключително важно за популяризиране на футболната игра. А когато има и плейофи, до последно всеки кръг е важен.
Знам, че имаше напрежение покрай участието на ЦСКА в евротурнирите и баража на Левски с Верея, което ни показа несъвършенството на правилника. БФС спази изцяло наредбите и не трябва да бъдат укорявани за това. Разбира се, за следващия сезон този пропуск в системата трябва да бъде коригиран.

Националният ни отбор по футбол има шансове за класиране на световното. Какво се промени в отбора и ще успее ли?

В Българския футболен съюз през последните години се случиха доста положителни неща. Построи се базата в „Бояна“, юношите до 19 години се класираха за Европейско първенство, като победиха дори отбора на Франция - същият тим, който преди две години стана Европейски шампион до 17 години в България. Заедно направихме Програмата за развитие на детско-юношеския футбол, с което се гордея изключително много. Мъжете изиграха много добри мачове Дълги години държавата беше абдикирала от футбола и аз съм горд, че в моя мандат това се промени.
Групата е много трудна, но не и невъзможна. Всичко е в нашите ръце. Ако спечелим в Минск срещу Беларус и в София срещу Швеция през септември, шансовете за класиране стават реални.