Валентин Радев: България страда от недостатъчен обмен на информация

Радев участва на среща на вътрешните министри от ЕС

България настоява за по-добър обмен на информация между службите на страните от ЕС и достъп до Шенгенската система. Това каза в Люксембург министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който участва в Съвета на министрите на правосъдието и вътрешните работи, съобщи БНТ. Основни теми на срещата са миграцията и борбата с тероризма.

Според Радев България, като страна в периферията, страда от недостатъчния обмен на информация. Той даде за пример и скорошен случай в България, когато мигрант, заподозрян за тероризъм, е минал безпрепятствено през нашата територия.

"Група от държавите прокарват техните си виждания. Ние ще се опитаме да прокараме нашите, да кажем какви са нашите проблеми с миграцията и да поискаме отново обмен на информацията за хората, които влизат. Да бъдем тези, които имат достъп по системите за информация, особено за хората, за които има подозрение. Имаше такъв случай съвсем наскоро в България. Мигрант с досие е минал през нашата територия и ние научаваме после от службите, че той е минал през България. Това нещо не искаме да се случва и внимателно ще следим за обмен на информацията", обясни вътрешният министър.